Volver a la vista general

La alfombra rosa conquista los Países Bajos

Bijna vijfenvijftig woonzorginstellingen in Nederland zijn al in het bezit van de Roze Loper, hét certificaat voor woonzorg- en thuiszorginstellingen die aandacht besteden aan de seksuele diversiteit bij bewoners en werkenden. Tientallen woonzorginstellingen hebben een tolerantiescan ingevuld om hun homovriendelijkheid te toetsen en krijgen binnenkort tijdens een zogeheten roze limotour het Roze Loper-certificaat uitgereikt.

De Roze Loper is een project van het Consortium Roze 50+ om het begrip voor homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender ouderen onder de aandacht te brengen in zorgcentra en hun personeel. Reden voor dit initiatief is gebrek aan aandacht voor deze groep. Professionals en management denken in veel gevallen dat er geen roze ouderen in hun instelling wonen. Niet zo verwonderlijk, als je bedenkt dat lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen nauwelijks zichtbaar zijn. Een deel van hen heeft geleerd hun ware geaardheid verborgen te houden. Laten ze wél hun ware gezicht zien, dan is uitsluiting of pesterij vaak hun lot. Met de Roze Loper kunnen zorginstellingen bepalen in hoeverre hun (zorg)aanbod aansluit op de vraag van de roze doelgroep.

Van 28 november tot en met 19 december doet de roze limotour zes steden aan om een twee meter lange Roze Loper aan te bieden en plaatselijke zorgcentra te feliciteren met hun homovriendelijkheid. De zes zorginstellingen in Almere, Haarlem, Lichtenvoorde, Steenwijk,Tilburg en Utrecht worden bezocht met een acht meter lange roze limousine. De d

love advice

elegatie –bestaande uit vertegenwoordigers namens de gemeente, Roze 50+ambassadeurs en medewerkers van het Consortium- vraagt belet bij de directie en gaat op ludiek wijze in gesprek met bewoners en verzorgenden.

AGENDA

28 november: 
– Steenwijk, Verzorgingshuis Nijenstede.
– Utrecht, Stichting Bartholomeus Gasthuis.

29 november:
– Lichtenvoorde, De Lichtenvoorde. (Eerste zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking die Roze Loper krijgt. Tevens symposium over seksuele diversiteit)

3 december:
– Haarlem, FlexiCura.
– Almere, De Toonladder. (Eerste Roze Loper-instelling in Flevoland. De Roze Loper wordt uitgereikt door burgemeester Annemarie Jorritsma)

19 december: 
– Tilburg, Woonzorgcentrum De Kievitshorst.

Het Consortium Roze 50+ is een samenwerkingsverband van ANBO, COC, MOVISIE en Vilans.
Meer informatie – zie: RozeZorg.nl.

El COC defiende los derechos de las personas LGBT. Apoya usted al COC?

zp8497586rq