Volver a la vista general

La educación LGBT, por fin obligatoria

Vanaf 1 december 2012 is het eindelijk zo ver: elke school in Nederland is verplicht om voorlichting te geven over lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). COC Nederland, aanjager van de verplichte voorlichting, spreekt van ‘een overwinning voor LHBT-jongeren en een grote stap voorwaarts op weg naar meer sociale acceptatie.’ Het COC roept scholen op om direct met voorlichting aan de slag te gaan.

In oktober en november stemden zowel de Eerste als de Tweede Kamer in met de regeling die voorlichting over LHBT’s verplicht stelt in het primair en voortgezet onderwijs.

Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke is de verplichte voorlichting ‘een overwinning voor LHBT-jongeren die het vaak zwaar hebben op school’. Ze noemt de maatregel ‘onmisbaar om de homo- en transvijandige sfeer die op veel scholen heerst, te veranderen’. Ook is er volgens Ineke sprake van ‘een grote stap voorwaarts op weg naar meer sociale acceptatie van LHBT’s in Nederland’. “Dat elke scholier nu wordt voorgelicht over LHBT’s, maakt een wereld van verschil. Bij respectvol omgaan met elkaar, geldt: jong geleerd, oud gedaan”, aldus de COC-voorzitter.

Ineke roept scholen op om direct met de voorlichting aan de slag te gaan: “Er is een overvloed aan lesmateriaal, dus geen reden om nog langer te wachten. Paarse Vrijdag 2012 is het ideale moment voor de eerste les”

Een overzicht van lesmethoden is te vinden op de websites gayandschool.nl, voorlichtingindeklas.nl en www.edudivers.nl. Paarse Vrijdag vindt plaats

what to do to make him love you back

op 14 december a.s. en is de jaarlijkse dag tegen homo- en transfobie op school, georganiseerd door het Gay-Straight Alliance netwerk van het COC (gaystraightalliance.nl).

Het COC pleitte jarenlang voor verplichte voorlichting. De Tweede Kamer stemde, op aandringen van het COC, al in 2009 voor een motie van D66 met deze strekking. Toen bleek dat de regering die motie niet wilde uitvoeren, organiseerde het COC onder meer  een grote publieksactie tijdens Amsterdam Gay Pride 2011. Ook kwam er een nationale internetpetitie die door meer dan tienduizend mensen getekend werd.

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is de middelbare school geen veilige plek voor jonge homo- en biseksuelen. Hoewel ruim 80 procent van de homojongeren meent dat juist voorlichting hun positie zou verbeteren, krijgt tweederde van alle middelbare scholieren momenteel nooit voorlichting. Volgens de Universiteit van Amsterdam is het gebrek aan voorlichting een voedingsbodem voor geweld tegen LHBT’s.*

*) Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau, NJR, Universiteit van Amsterdam.

COC Nederland bedankt petities.nl voor het gebruik van haar faciliteiten.
U kunt petities.nl HIER met een donatie steunen.

Zelf voorlichter worden of een voorlichter op school uitnodigen? Ga naar voorlichtingindeklas.nl
Het COC komt op voor LHBT-rechten. Steun jij het COC?

[Fuente: COC NL]

zp8497586rq