Volver a la vista general

El nuevo objetivo básico hace más hincapié en la educación sexual en la escuela primaria

Basisscholen besteden meer aandacht aan seksuele vorming, doordat de kerndoelen van het onderwijs sinds december vorig jaar zijn aangepast. Dat meldt het Nederlands Dagblad.  In die kerndoelen staat nu dat alle scholen ook aandacht moeten besteden aan seksuele diversiteit – waaronder homo- en transseksualiteit. Het COC heeft daar jarenlang voor gepleit en dat blijkt resultaat te hebben.

De toename van aandacht voor seksuele vorming in het basisonderwijs wordt geconstateerd door kenniscentrum Rutgers WPF en Driestar.

Rutgers WPF meldt dat dit jaar zo’n 500 basisscholen deelnemen aan de Week van de Lentekriebels. Vorig jaar waren dat er maar 450 en daarvoor 350. Rutgers WPF is de laatste tijd door veel benaderd met de vraag of ze aan het nieuwe kerndoel voldoen door mee te doen aan de door Rutgers WPF georganiseerde Week van de Lentekriebels. “Wat ons betreft is dat het geval”, zegt Elsbeth Reitzema. Want tijdens de Week van de Lentekriebels komen alle thema’s rond seksualiteit en seksuele diversiteit aan bod. Bovendien blijkt uit enquêtes dat het merendeel van de scholen ook buiten de Week van de Lentekriebels structureel aandacht besteed aan seksuele diversiteit.

Ook het christelijke Driestar Hogeschool constateert dat het thema seksuele vorming in het basisonderwijs ‘een extra impuls’ heeft gekregen door de invoering van de nieuwe kerndoelen. “Ik merk met name dat er meer aandacht is gekomen voor het onderdeel seksuele diversiteit”, zegt Driestar-medewerker Kees Ritmeester, projectleider van de christelijke methode voor seksuele vorming ‘Wonderlijk Gemaakt . De eerste druk daarvan is inmiddels uitverkocht en er wordt gewerkt aan een herziene versie waarin ook biseksualiteit en gender behandeld zullen worden.

[Bron: Nederlands Dagblad]