Volver a la vista general

La película "Rubén" gana el premio Young Positive Media

De anti-pest film Ruben heeft de Young Positive Media Award 2013 gewonnen. Elk jaar looft de Nationale Academie voor Media en Maatschappij deze uit aan positieve initiatieven die met behulp van media jongeren bereiken. In de film – en de daarna daarbij gemaakte muziekclip – wordt het verhaal verteld van de 15-jarige Ruben, die gepest wordt omdat hij homo is en uiteindelijk hulp vindt.

De Young Positive Media Award is bedoeld voor positieve rolmodellen voor jongeren in de media. De prijs werd eerder gewonnen door Ali B voor zijn tv-programma Op volle toeren. In de film Ruben doen 15-jarige acteurs mee die zelf gepest zijn en met de film een statement tegen homopesten willen maken.

De film Ruben is op geheel vrijwillige basis gemaakt door regisseur Thijs Verhoeven en producent Hans van der Hulst, die in hun kielzog de gratis medewerking van circa 150 acteurs, componisten, sound mixers, beeld-editors, leveranciers en reclamemakers wisten te betrekken. Zij benaderden EduDivers om bij de film een lespakket te maken, waarmee de film goed bruikbaar zou worden voor voorlichting in scholen.

 

EduDivers-directeur Peter Dankmeijer zegt over de samenwerking: “We waren onmiddellijk enthousiast over de film. Hij komt binnen als een dolkstoot. Elke keer als we hem tonen in een docententraining, moet ik een of twee docenten een zakdoek uitreiken omdat de film zoveel losmaakt. Het is een tear jerker , en dat helpt om de empathie van jongeren los te weken. We hebben er een uitstekende anti-pestles bij ontwikkeld om docenten te helpen de film goed te bespreken en ervoor te zorgen dat het niet alleen bij een verandering in houding blijft, maar dat jongeren zich ook echt meer tolerant gaan gedragen.”

De film en het Ruben-lespakket zijn te bestellen via de website van EduDivers.

[Bron: EduDivers – Ilustratie: screenshot trailer]