Volver a la vista general

Dinero extra para la aceptación gay en las cuatro grandes ciudades

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag gaan zich komende tijd extra richten op het vergroten van de acceptatie van homoseksualiteit binnen de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap in hun stad. Het ministerie van OCW maakt daarvoor komende jaren zo’n 800.000 euro vrij. Dat maakte minister Jet Bussemaker (Emancipatie) vandaag bekend tijdens de Canal Parade.

 

Met het thema “Whatever your roots: it’s your right to be gay!” vaart de kabinetsboot vandaag mee met de jaarlijkse botenparade door de Amsterdamse grachten. Met deze boodschap bekrachtigt het kabinet dat iedereen het recht heeft om zichzelf te kunnen zijn. Bussemaker heeft naast wethouders uit de vier grote steden, ook verschillende organisaties, voorvechters en vertegenwoordigers van steunpunten voor homoseksuele allochtone jongeren aan boord uitgenodigd die zich inspannen om de acceptatie van homoseksualiteit binnen de Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap te vergroten.

Taboe op homoseksualiteit

Nederland behoort al lange tijd tot de groep landen waar acceptatie van homoseksualiteit relatief hoog is. Stond in 2006 nog 15% van de bevolking negatief tegenover homoseksualiteit, vorig jaar daalde dat aantal tot 4%. Toch ligt homoseksualiteit in veel gemeenschappen in Nederland nog steeds gevoelig, ook rust er vaak een sterk taboe op. Eerder onderzoek wees uit dat dat minder dan een derde van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders het goed zou vinden dat homoseksuelen met elkaar kunnen trouwen en dat driekwart het een probleem zou vinden als hun kind een partner van hetzelfde geslacht zou hebben.

Maak homoseksualiteit zichtbaar en bespreekbaar

Minister Bussemaker maakt zich daarnaast zorgen over de houding van veel jongeren ten opzichte van homoseksualiteit, zo onderstreepte ze vandaag in haar toespraak voorafgaand aan het startsein van de kabinetsboot. Zo geeft een derde van alle Nederlandse jongeren tussen de twaalf en de achttien jaar aan dat op hun school een homoseksuele medeleerling beter in de kast kan blijven. Bijna de helft van leerlingen met een Turkse achtergrond, en ruim een derde van de leerlingen met een Marokkaanse achtergrond, wijst homoseksualiteit af. Volgens Bussemaker is het belangrijk om juist onder jongeren homoseksualiteit zichtbaar en bespreekbaar te maken. Het kabinet ondersteunt daarom initiatieven waarbij jongeren leren elkaars verschillen te accepteren en respecteren. Zoals de Gay Straight Alliances, een succesvol en van oorsprong Amerikaans initiatief, waarbij een groep jonge homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen en docenten zich op hun eigen school actief inzetten voor een veilig en tolerant klimaat.

G4-aanpak

Volgens Bussemaker kunnen de vier grote steden een belangrijke toegevoegde waarde hebben in het vergroten van de acceptatie van seksuele diversiteit: “Vrijheid kun je pas echt beleven als je niet alleen vandaag, maar ook de rest van het jaar gearmd met je geliefde buiten in de zon kunt lopen. Als je samen ergens kunt wonen, zonder dat je wordt weggepest door je buren. Een veilig en prettig klimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn is hierbij van belang. Dit is helaas nog niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend en daar valt dus nog een wereld te winnen.”

[Bron: Ministerie van OCW – YouTube-Kabinetsboot & Foto minister Bussemaker: Rijksoverheid.nl]