Volver a la vista general

El COC acude a la Junta de Derechos Humanos por la negativa de Young&Out

COC Midden-Nederland stapt naar het College voor de Rechten van de Mens om te beoordelen of de Evangelie Gemeente Utrecht discrimineert en ten onrechte op grond van seksuele gerichtheid een ruimte aan de COC-werkgroep Jong&Out heeft geweigerd. 

Op Coming Out Dag (11 oktober jl.) werd bekend dat de Evangelie Gemeente Utrecht (EGU) de COC werkgroep Jong&Out, voor jongeren tot 18 jaar, geen ruimte wil verhuren. Hoewel de ruimte wordt aangeboden via commerciële verhuur (Zaalverhuur7) ligt homoseksualiteit volgens het EGU-bestuur bij haar achterban te gevoelig. De afwijzing is bij de vrijwilligers van Jong&Out hard aangekomen. Discriminatie vanwege seksuele gerichtheid wordt voor de jonge vrijwilligers en deelnemers van Jong&Out ineens realiteit, aldus voorzitter Erick Valk van COC Midden-Nederland). “De jongeren komen juist bij Jong&Out om hun angsten en onzekerheden rondom seksualiteit en coming-out te delen en elkaar tot steun te zijn.”

COC Midden-Nederland verzoekt het College voor de Rechten van de Mens (voorheen Commissie Gelijke Behandeling) te bepalen of de EGU ten onrechte op grond van seksuele gerichtheid de verhuur van de ruimte heeft geweigerd. Het maken van direct onderscheid op grond van seksuele gerichtheid is volgens de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) namelijk verboden bij het aanbieden van goederen of diensten in de uitoefening van een beroep of bedrijf. Er is grote behoefte aan duidelijkheid over de toepassing van de AWGB met betrekking tot het commercieel verhuren van religieuze gebouwen aan organisaties die de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) doelgroep vertegenwoordigen. Erick Valk: “Wij achten het voor onze achterban van belang dat hierover meer duidelijkheid ontstaat, omdat wij geen jurisprudentie in soortgelijke kwesties hebben kunnen vinden.”

[Bron: COC Midden-Nederland – Foto EGU: PrintScreen CampusBlog]

Zie ook: Kerk weigert LHBT-jongeren