Volver a la vista general

Paquete informativo Diversidad para todas las escuelas flamencas

Alle Vlaamse scholen in het primair en voortgezet onderwijs ontvingen deze week een informatiepakket over seksuele en genderdiversiteit van de Vlaamse Onderwijsminister Pascal Smet en Çavaria, de Vlaamse LHBT- koepelorganisatie. Het pakket bevat een dossier over seksuele en genderdiversiteit en brochures over deze thema’s op maat van de school.

“Çavaria zet zich al jarenlang in voor holebi’s en transgenders en op wettelijk vlak boekten we de afgelopen jaren heel wat successen”, zegt Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Een wet voer je echter betrekkelijk snel in. Een algemene mentaliteitswijziging vraagt om wat meer inspanning.”

Daarom zetten Çavaria en de minister van Onderwijs volop in op het project Gender en seksuele diversiteit in het onderwijs. “Kinderen en jongeren zijn de volwassenen van morgen. Daarom is het belangrijk dat ze leren omgaan met verschillen in seksuele geaardheid, en dat zij inzicht krijgen in gendermechanismen en stereotyperingen”, verklaart Smet, “Voor dit en volgend schooljaar heb ik dan ook twee leerkrachten gedetacheerd die pedagogische studiedagen zullen organiseren en vier proeftuinscholen zullen opzetten en begeleiden bij het gendersensitief en holebi- en transgendervriendelijk maken van het schoolbeleid en de klaspraktijk.”

Het informatiepakket bevat naast een uitgebreid onderwijsdossier door ZiZo-magazine ook een overzicht van al het onderwijsmateriaal dat Çavaria aanbiedt. “Lagere scholen ontvangen ook onze nieuwe educatieve map voor het lager onderwijs die we in samenwerking met de minister ontwikkelden”, licht Borghs toe. “De secundaire scholen ontvangen een exemplaar van de Unesco-brochure over homo- en transfoob pestgedrag waaraan Çavaria meewerkte.”

Tot het einde van dit jaar kunnen alle brochures van Çavaria gratis worden bestellen. Meer informatie over deze brochures en de pedagogische studiedagen die Çavaria organiseert zijn te vinden onderwijspagina van de Çavaria-website.

[Bron/Illustratie: ZiZo]