Volver a la vista general

Muchos ancianos rosados vuelven a "meterse en el armario

Veel roze ouderen kunnen zichzelf niet zijn in verzorgingstehuizen en gaan daarom weer terug ‘in de kast’. Dat blijkt uit het onderzoek Op weg naar betere roze ouderenzorg, dat verricht werd door Rainbow City Rotterdam en het VU medisch centrum.

Op woensdag 26 november jl. presenteerden beide organisaties het rapport bij Stichting Humanitas aan onder meer aan Korrie Louwes, de Rotterdamse wethouder van Emancipatie.

“Roze ouderen worden vaak gepest en getreiterd door heteroseksuele medebewoners,” zegt Arwin de Beer, onderzoeker Rainbow City Rotterdam. “Zij besluiten daarom weer ‘in de kast’ te gaan of daar te blijven.”

Zorginstellingen kunnen er veel aan doen om het klimaat voor deze ouderen te verbeteren. Bijvoorbeeld door de problematiek serieus te nemen, roze ouderen een veilige plaats te bieden, ontmoetingen te faciliteren en aandacht te vragen voor het onderwerp in beleid.

Ook moet actief naar verbinding tussen roze en niet roze bewoners worden gezocht. Voor de verandering kan er bijvoorbeeld eens tijdens een filmavond een film wordt getoond over twee vrouwen die verliefd worden op elkaar.

Naar een betere roze ouderenzorg - cover onderzoek
DOWNLOAD van het volledige rapport
DOWNLOAD van de flyer met de samenvatting en aanbevelingen

[Bron: Rainbow City Rotterdam]