Volver a la vista general

Presentación festiva de la segunda serie de Libros de la Vida Rosa

Op 12 december a.s. wordt de tweede reeks Roze Levensboeken feestelijk gepresenteerd. Na de succesvolle eerste reeks is nu ook een tweede reeks afgerond waarin twintig ‘roze’ ouderen hun indrukwekkende verhalen aan het papier hebben toevertrouwd.

HLIA is dé erfgoedorganisatie met een maatschappelijk relevante en onmisbare collectie op het terrein van de LHBT-gemeenschap. IHLIA startte het project in 2012 met de eerste groep vrijwillige schrijvers die ieder een homo- of biseksuele oudere interviewde en hun levensverhaal optekende. Persoonlijke geschiedenissen die niet mochten verdwijnen, maar die nog niet waren vastgelegd.

Een van de schrijvers verwoordde dit op deze manier: “Het is een eer dat we de levensverhalen van deze generatie roze ouderen mogen aanhoren en opschrijven. Op deze manier geven wij betekenis aan iemands leven en blijven deze verhalen bewaard zodat ze niet vergeten worden.”

Aangevuld met foto’s en andere memorabilia, vertellen homoseksuele vrouwen en mannen hun verhaal over een tijd waarin homoseksualiteit nog een taboe was. Het is belangrijk dat deze levensboeken worden gemaakt, want maar weinig mensen zijn zich bewust van de persoonlijke en maatschappelijke strijd die door roze ouderen is gevoerd. Hoewel de acceptatie van homoseksualiteit tegenwoordig wel is verbeterd, vergeten we nog wel eens dat deze roze ouderen onder hele andere omstandigheden zijn opgegroeid: in een tijd waarin homoseksualiteit een taboe was en op ieder van hen een ander effect heeft gehad.

De Roze Levensboeken liggen alleen ter inzage bij IHLIA.

PRESENTATIE ROZE LEVENSBOEKEN
Datum:
donderdag 12 december 2013 – vanaf 15.00 uur
Locatie: IHLIA, Theater van het Woord, 7de etage OBA, Oosterdokkade 143 te Amsterdam
Aanmelding gewenst: [email protected]

Roze Levensverhalen is een initiatief van IHLIA in samenwerking met zorginstelling Amstelring en wordt financieel ondersteund door het Oranje Fonds.

[Bron/Illustratie: IHLIA]