Volver a la vista general

Récord de centros escolares que participan en el Purple Friday

Op vrijdag 13 december doen meer dan 500 van de circa 680 middelbare scholen in Nederland mee aan Paarse Vrijdag. Niet eerder namen leerlingen op zoveel scholen deel aan deze jaarlijkse actie tegen homo-, bi- en transfobie op school.

De 500 Paarse Vrijdagpakketten van het COC waren al binnen een week vergeven. De actiepakketten bevatten in totaal 150 duizend paarse polsbandjes en andere gadgets om scholen paars te kleuren. Paarse vrijdag bestaat sinds 2010; toen deden leerlingen op 150 middelbare scholen aan de actie mee.

Paarse Vrijdag vindt jaarlijks plaats op de tweede vrijdag in december en wordt georganiseerd door COC’s Gay-Straight Alliance (GSA) netwerk. De GSA-leerlingen vragen hun medeleerlingen en docenten om die dag paars te dragen als statement tegen homo-, bi- en transfobie.

Een GSA is een groep hetero- en LHBT-leerlingen die op hun school actie onderneemt voor een veiliger klimaat voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders. Ze bedenken zelf acties, voeren die uit en doen mee aan nationale acties zoals Paarse Vrijdag. Op die manier wordt het gesprek over homo-, bi- en transfobie op school ook werkelijk door jongeren zelf gevoerd.

Maxz (16 jaar) organiseert Paarse Vrijdag op haar school in Amsterdam: ‘Doordat we met zoveel mensen paarse kleding dragen, hopen we leerlingen die nog in de kast zitten op Paarse Vrijdag een hart onder de riem te steken.’

Geert-Jan Edelenbosch, projectleider: ‘Het is voor jonge lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders nog altijd onveilig op school. 75 procent van hen wordt gepest. Slechts vijf procent van de leerlingen zegt dat je op school voor iedereen uit de kast kan komen. Het COC wil dat scholen een plek zijn waar iedereen zichzelf kan zijn. ‘

De bekende striptekenaars Ype Driessen en Flo de Goede maakten stripjes om de campagne te ondersteunen:

Hee_flikkertje-klein

Zie ook www.gaystraightalliance.nl en www.facebook.com/GSANL

1463474_622284311151201_1845373315_n

 

Foto: Paarse Vrijdag op het Fioretti College in Lisse, fotograaf: Chris Rijksen