Volver a la vista general

Stayin' Alive - folleto en línea para prevenir el suicidio de jóvenes LGBT

Een jongen vertelt bij zijn Gay-Straight Alliance op school dat hij het leven niet meer ziet zitten. Of een meisje schrijft op de Facebookpagina van haar homostudentenvereniging dat ze morgen zelfmoord gaat plegen. Het kan jongerenorganisaties van lesbische, homo-, bi- en transgender (LHBT) jongeren zomaar gebeuren. Movisie heeft daarom in samenwerking met COC Nederland en 113Online een online boekje gemaakt over wat deze organisaties moeten doen om zelfmoord te voorkomen. “Je denkt misschien dat praten zelfmoord uitlokt maar het kan voor jongeren juist een opluchting zijn”.

‘Als ik ga praten met een jongere over zelfmoord, breng ik die jongere dan misschien niet op ideeën?’ Deze vraag werd vaak gesteld tijdens de trainingen die 113online en Movisie samen gaven aan LHBT-organisaties en vrijwilligersorganisaties als de Kindertelefoon. Nee is het antwoord deze vraag: praten over zelfmoord lokt geen zelfmoord uit. Marije, psycholoog bij 113online: “Als je betrokken, en zonder oordeel kunt luisteren naar iemand met zelfmoordgedachten, kan dat voor die persoon een wereld van verschil maken”. Je moet het gesprek wel op de juiste manier voeren. “Doen alsof zelfmoord een goede keuze is en praten over concrete methoden is gevaarlijk, dat is zeker geen goed idee”.

Een luisterend oor

De helft van de LHBT-jongeren denkt wel eens aan zelfmoord en zelfmoordpogingen komen bijna 5 keer vaker voor onder deze jongeren in vergelijking met leeftijdsgenoten. Hanneke Felten, een van de auteurs van het boekje: “De meeste LHBT-jongeren hebben ervaring met negatieve reacties als discriminatie, pesten en geweld. Vooral bij pubers komt afwijzing hard aan. Gelukkig leren veel jongeren hier uiteindelijk goed mee om te gaan, onder andere door de steun van gelijkgestemden. Maar soms lukt dat niet en dan is het belangrijk dat zo’n jongere een luisterend oor vindt en doorverwezen wordt naar de juist hulp.”

Stayin’ Alive

Het boekje Stayin’ Alive is gericht op suïcidepreventie van LHBT-jongeren. Het biedt informatie over zelfmoord onder LHBT-jongeren en over de signalen die aangeven dat er mogelijk iets aan de hand is. Ook staan er praktische tips in over hoe een gesprek over zelfmoord aan te gaan, zowel face-to-face als online via social media. Daarnaast biedt Stayin’ Alive contactgegevens van instanties waar LHBT-jongeren naar doorverwezen kunnen worden. Het boekje is gratis te downloaden via  Iedereenisanders.nl/ondersteuners.

Paarse vrijdag

‘Stayin Alive’ verschijnt  op vrijdag 13 december, Paarse Vrijdag. Door het dragen van de kleur paars tonen jongeren en volwassenen deze dag hun solidariteit met LHBT-jongeren. Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door het GSA-Netwerk.

[Bron/Illustraties: Movisie]