Volver a la vista general

COC quiere medidas firmes contra la violencia anti-LGBT

COC Nederland wil stevige maatregelen tegen anti-LHBT geweld. Dat is nodig, omdat uit het rapport van de politie ‘Anti-homogeweld in Nederland’ blijkt dat er gemiddeld wekelijks drie meldingen van anti-LHBT geweld bij de politie binnenkomen.

 “Het is vreselijk als je te maken krijgt met geweld, puur om wie je bent. Omdat je je vrouw op straat een zoen geeft, of omdat je hand in hand loopt met je vriend,” zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Er zijn stevige maatregelen nodig tegen anti-LHBT geweld.”

COC Nederland wil dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) de bestrijding van discriminatie tot officiële prioriteit van politie en Openbaar Ministerie (OM) maakt. Ook wil het COC dat er in elke politieregio een Roze in Blauw-team komt, dat zich specifiek bezighoudt met de bestrijding van LHBT-discriminatie. Uit het onderzoek kan namelijk opgemaakt worden dat die aanpak werkt.

Het rapport ‘Anti-homogeweld in Nederland’ geeft voor het eerst een landelijk beeld van de aard en omvang van het anti-LHBT geweld. Daarvoor werd gekeken naar de registraties bij de politie in de periode van 1 januari 2009 tot september 2013. In die periode waren er 769 meldingen, wat neerkomt op een gemiddelde van drie meldingen per week. De resultaten gelden als nulmeeting en geven geen compleet beeld van het aantal gevallen van anti-LHBT geweld, omdat veel zaken door slachtoffers niet bij de politie gemeld worden.

Van de meldingen komt 60 procent uit Amsterdam. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de inzet van Roze in Blauw – een politie-eenheid die zich specifiek richt op opvang en begeleiding van slachtoffers van anti-LHBT geweld. De onderzoekers hopen dat andere steden deze aanpak overnemen.

Daarnaast komen er veel meldingen uit Utrecht, Nijmegen, Amstelveen en Haarlem. De slachtoffers zijn overwegend mannen (84 procent) in de leeftijd van 21-27 jaar. Ook de verdachten zijn overwegend mannen (93 procent) in de leeftijd van 19-26 jaar, waarvan 86,6 procent een strafblad heeft. Het zijn in overgrote meerderheid autochtone Nederlanders – daarnaast gaat het om Nederlanders van Marokkaanse afkomst (16.6 procent), van Turkse afkomst (5,5 procent) en Roemenen (2 procent).

De uitkomst van dit onderzoek laat overigens enkel het topje van de ijsberg zien. Uit eerder onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie blijkt namelijk dat zeven op de tien LHBT’s te maken krijgt met fysiek en verbaal geweld vanwege seksuele gerichtheid of genderidentiteit.

[Fuente: COC NL]

El COC lucha por los derechos LGBT. ¡Únete a la lucha!