Volver a la vista general

La tolerancia explora las fronteras de la tercera edad rosa

De Roze Loper, het Nederlandse certificaat voor woonzorg-en thuiszorginstellingen die aandacht besteden aan de seksuele diversiteit bij bewoners en werkenden, gaat de grens over. Het Duitse Frankfurter Verband is maandag 24 maart 2014 de eerste grote buitenlandse zorginstelling die een Roze Loper-certificaat ontvangt.

Tolerantiescan

Der Rosa Schlüssel, The Pink Passkey, La Clé Rose of Chave-de-rosa. Een internationale uitrol, dat is wat het samenwerkingsverband Roze 50+ voor ogen staat. De initiatiefnemer van de tolerantiescan voor LHBT-vriendelijke ouderenzorg wil meer aandacht voor deze groep.

In Nederland zijn al 92 woonzorg-en thuiszorginstellingen met een Roze Loper. Naast de internationale uitrol, zal de Roze Loper ook beschikbaar komen voor het welzijnswerk, maatschappelijk werk en de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.

Pesterij

Nu denken professionals en het management van zorginstellingen nog vaak dat er geen roze ouderen in hun instelling wonen. Niet zo verwonderlijk, als je bedenkt dat LHBT-ouderen nauwelijks zichtbaar zijn. Een deel van hen heeft geleerd hun ware aard verborgen te houden. Laten ze wél hun ware gezicht zien, dan krijgen ze vaak te maken met uitsluiting of pesterij.

Uitreiking

De uitreiking van de eerste Internationale Roze Loper vindt plaats op 24 maart bij Stichting Elizabeth in Breda tussen 13.00 en 16.30 uur door Carlien Scheele, directeur Emancipatiezaken bij het ministerie van OCW. Bij de overhandiging zijn acht Europese delegaties aanwezig, die in eigen land opkomen voor roze ouderen in de zorg.

Roze 50+ is een samenwerkingsverband van ANBO, COC, Movisie en Vilans.

Zie HIER voor meer informatie over de Roze Loper.

[Bron: Roze 50+]

El COC lucha por los derechos LGBT. ¡Únete a la lucha!