Volver a la vista general

Expreszo continúa como medio en línea

LHBT-jongerenblad Expreszo gaat verder als online magazine en LHBT-jongerenvereniging. Het blad was al enkele jaren online actief, maar gaat in oktober volledig over naar het web. Dan komt ook het laatste gedrukte nummer uit.

Het laatste nieuws op het gebied van jongeren, seksuele gerichtheid en genderidentiteit, maar ook de spraakmakende interviews, rubrieken en achtergrondartikelen uit het blad zijn voortaan gratis online beschikbaar. De vrijwillige redacteuren, vormgevers en fotografen van Expreszo gaan al hun creativiteit en inzet richten op de webeditie.

De stap naar online biedt volgens de hoofdredactie meer mogelijkheden dan ooit. Hoofdredacteur Tom Haines: “We kunnen straks meer bieden voor een breder publiek. We gaan gebruik maken van video en social media en kunnen makkelijker inspelen op de actualiteit. De vertrouwde kwaliteit van Expreszo wordt sneller en breder toegankelijk.”

Belangenvereniging

Naast een medium voor jongeren die lesbisch, homo, bi of trans (vermoeden te) zijn, is Expreszo ook al enige jaren een belangenvereniging. In die hoedanigheid brengt Expreszo LHBT-jongeren bij elkaar en behartigt hun belangen op nationaal en lokaal niveau. Zo pleitte Expreszo samen met het COC voor verplichte LHBT-voorlichting op school.

De onlangs aangetreden voorzitter Wesley Kokken: “Het is jammer dat Expreszo niet meer op de deurmat zal vallen, maar als belangenvereniging en online medium kunnen we meer LHBT-jongeren bereiken. We hopen natuurlijk dat zij zich aansluiten bij de LHBT-jongerenvereniging, want hoe groter die beweging, hoe meer we kunnen bereiken.”

Wat verandert er voor Expreszo-abonnees?

Leden van de vereniging Expreszo, die tot nu toe ook het blad ontvingen, blijven natuurlijk lid. Jongeren die alleen een abonnement hadden, krijgen de kans dat abonnement om te zetten in een lidmaatschap. Abonnees die buiten de leeftijdscategorie van de vereniging vallen (16-26) kunnen lid worden van het COC, of Expreszo als donateur blijven steunen.

Ook hoofdredactie verandert 

Niet alleen de vorm van Expreszo ondergaat een metamorfose, ook binnen de hoofdredactie van Expreszo zal het één en ander veranderen. Na een aantal jaar als (adjunct-)hoofdredacteur neemt Tom Haines afscheid van het blad, om zich te focussen op andere werkzaamheden. Adjunct Wouter van Dijke, die eerder al verantwoordelijk was voor de website van Expreszo, neemt het stokje over.

Haines: “Als ik terugkijk, ben ik trots op het blad dat we met vrijwilligers in elkaar hebben gezet. Ik weet zeker dat Wouter deze kwaliteit online zal weten voort te zetten.”

Opvolger Wouter van Dijke staat te popelen om de redactie te leiden. “Het is een fantastische uitdaging om de hoofdredacteur van Expreszo te worden, zeker nu we deze verandering ondergaan. De stap naar online biedt unieke mogelijkheden. Ik heb enorm veel zin om samen met de redactie een prachtige nieuwe site neer te zetten.”

[Bron: Expreszo]

El COC lucha por los derechos LGBT. ¡Únete a la lucha!