Volver a la vista general

Sigue siendo muy necesario invertir en escuelas respetuosas con el colectivo LGBT

Investeren in LHBT-vriendelijke scholen blijft hard nodig. Dat is de reactie van COC Nederland op het feit dat ‘homo’ volgens de PestThermometer het meest gebruikte scheldwoord op school is.

“Het is schokkend dat schelden met ‘homo’ zo veel voorkomt”, reageert COC voorzitter Tanja Ineke. “Maar het heeft ons niet verrast. LHBT-jongeren melden ons dagelijks hoeveel er op school getreiterd en gepest wordt. Dat is heel naar voor jongeren en het legt de kiem voor LHBT-vijandigheid in de samenleving.”

PestThermometerIneke wil dat de Rijksoverheid en scholen blijven investeren in een LHBT-vriendelijk klimaat op school. Minister Bussemaker (OCW) beslist later dit jaar over de toekomstige aanpak van LHBT-vijandigheid op school.

Het COC ondersteunt leerlingen met het Gay-Straight Alliance-netwerk om op school een LHBT-vriendelijk klimaat te creëren. Scholieren kunnen een gratis actiepakket aanvragen op GayStraightAlliance.nl. Er zijn inmiddels Gay-Straight Alliances op vijfhonderd van de zevenhonderd middelbare scholen in Nederland. Gay-Straight Alliances werden onlangs officieel erkend door een commissie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het COC pleitte met succes voor verplichte voorlichting over LHBT’s op school. Op aandringen van het COC onderzoekt de Onderwijsinspectie in 2015 of scholen daadwerkelijk met voorlichting aan de slag gaan.

Dat ‘homo’ het meest gebruikte scheldwoord is, blijkt uit PestThermometer, een onderzoek onder onderwijsprofessionals van Nationale Academie voor Media en Maatschappij (NAMM) en stichting de Kinderconsument. Geïnterviewde leerkrachten kwamen steeds met dezelfde soort scheldwoorden die allemaal te maken hadden met seksualiteit, racisme en religie. “’Homo’ wordt op de meeste schoolpleinen gehoord, gevolgd door ‘hoer’”, aldus Bamber Delver van NAMM. Delver spreekt over ‘de beerput van het pesten, de rauwe werkelijkheid’.

Schelden met het woord “homo” is het resultaat van onwetendheid. Door het pesten durven jongeren zichzelf niet te zijn op school. Goede voorlichting en Gay-Straight Alliances helpen aan een veiliger klimaat. Scholieren kunnen via het Meldpunt voor slechte voorlichting aangeven wat zij van de kwaliteit van de voorlichting op school vinden via http://expreszo.nl/meldpunt. Aldus Wesley Kokken; de voorzitter van COC’s LHBT-jongerenvereniging Expreszo’.

[Bron: COC NL – Illustraties: GSA en PestThermometer]

El COC lucha por los derechos LGBT. ¡Únete a la lucha!