Volver a la vista general

Los cuidados de larga duración, potencialmente más respetuosos con el colectivo LGBT

De langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten wordt mogelijk LHBT-vriendelijker. Dat is het gevolg van een voorstel van D66-Tweede Kamerleden Vera Bergkamp en Pia Dijkstra.

UPDATE – Donderdag 25 september heeft een meerderheid in de Tweede Kamer ingestemd met het D66-voorstel. Dat betekent dat dit onderdeel wordt van de wet Langdurige zorg.

Bergkamp en Dijkstra willen met hun voorstel bereiken dat organisaties die de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten inkopen, daarbij (ook) rekening moeten gaan houden met de seksuele gerichtheid van de cliënt. Kamerleden van ChristenUnie en SGP drongen er eerder al op aan dat rekening gehouden wordt met de religieuze en culturele achtergrond van cliënten. Bergkamp en Dijkstra voegen daar nu seksuele gerichtheid aan toe.

Het voorstel van Bergkamp en Dijkstra verplicht organisaties die langdurige zorg (bijvoorbeeld ouderenzorg en thuiszorg) inkopen om er voor te zorgen dat er voldoende aanbod is dat specifiek aansluit bij de wensen en behoeften van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Ook worden de organisaties verplicht zich verdiepen in de specifieke behoeften van deze groep.

COC Nederland vindt dit een zeer positieve ontwikkeling en pleit ervoor dat de Tweede Kamer het voorstel aanneemt. Het COC verwacht dat er meer LHBT-vriendelijke zorg beschikbaar komt wanneer zorgkantoren verplicht worden rekening te houden met de behoeften van LHBT’s.

Met het Consortium Roze 50+ werkt het COC aan een LHBT-vriendelijker zorgaanbod. Zo verstrekt het Consortium de Roze Loper, een certificaat voor LHBT-vriendelijke (ouderen-)zorginstellingen. Inmiddels beschikken zo’n negentig zorginstellingen over een Roze Loper.

Veel (ouderen-)zorginstellingen hebben nu geen oog voor de behoeften van ‘roze’ cliënten. Ze houden geen rekening met de wensen van LHBT’s of menen dat er in hun instelling geen LHBT’s zijn. Ook krijgen LHBT’s in zorginstellingen nog wel eens te maken met getreiter van medebewoners of een afwijzende houding van het personeel.

Het voorstel van Bergkamp en Dijkstra is een aanvulling op de wet Langdurige zorg van staatssecretaris Martin van Rijn. De Tweede Kamer stemt op donderdag 25 september over het voorstel.

[Bron: COC NL – Foto Roze 50+boot tijdens Canal Parade]

El COC lucha por los derechos LGBT. ¡Únete a la lucha!