Volver a la vista general

Jubileo por el Purple Friday

Op vrijdag 12 december doen meer dan 500 scholen in Nederland mee aan de jubileumeditie van Paarse Vrijdag. Het is de vijfde keer dat COC’s Gay-Straight Alliance (GSA) Netwerk Paarse Vrijdag organiseert. Leerlingen en docenten dragen die dag paars voor gelijkheid tussen homo’s, hetero’s, bi’s, lesbo’s, transgenders en in dubio’s.

Leerlingen en docenten van bijna 600 scholen (voortgezet onderwijs en mbo) hebben bij COC Nederland een Paarse Vrijdag-actiepakket besteld. In totaal zijn er in Nederland ca. 700 middelbare scholen. De actiepakketten bevatten in totaal 150 duizend paarse polsbandjes en andere gadgets om scholen paars te kleuren. Paarse vrijdag bestaat sinds 2010; toen deden leerlingen op 150 middelbare scholen aan de actie mee.

a8eaaccc-c120-4079-8f86-fe4a449f87ab

Paarse Vrijdag vindt jaarlijks plaats op de tweede vrijdag in december en wordt georganiseerd door COC’s Gay-Straight Alliance (GSA) netwerk. Een GSA is een groep hetero- en LHBT-leerlingen die, met steun van het COC, op hun school actie onderneemt voor een veiliger klimaat voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders. Ze bedenken zelf acties, voeren die uit en doen mee aan nationale acties zoals Paarse Vrijdag. Op die manier wordt het gesprek over homo-, bi- en transfobie op school ook werkelijk door jongeren zelf gevoerd. Meer informatie op www.gaystraightalliance.nl

Stefan (16) organiseert een Paarse Vrijdag op zijn school: ‘Doordat we met zoveel mensen paarse kleding dragen, hopen we leerlingen die nog in de kast zitten op Paarse Vrijdag een hart onder de riem te steken.’

Geert-Jan Edelenbosch, projectleider: ‘Het is voor jonge lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders nog altijd onveilig op school. 75 procent van hen wordt gepest. Slechts vijf procent van de leerlingen zegt dat je op school voor iedereen uit de kast kan komen. Het COC wil dat scholen een plek zijn waar iedereen zichzelf kan zijn.‘

[Fuente: COC NL]