Volver a la vista general

Día Internacional del Silencio en 400 escuelas

Op vrijdag 17 april zwijgen leerlingen op meer dan 400 Nederlandse scholen (middelbare scholen en mbo’s) om te protesteren tegen pesten. International Day of Silence, georganiseerd door COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk, wordt in Nederland voor de tweede maal gehouden.

Leerlingen die hun mond houden delen visitekaartjes uit met de tekst: “Jongeren die gepest of buitengesloten worden om wie ze zijn hoor je niet vaak, omdat ze bang zijn voor meer pesterijen. Door vandaag mijn mond te houden sta ik stil bij de gevolgen van pesten.” Tot 12.00 uur zijn de leerlingen stil, daarna gaan Gay-Straight Alliances met hun medeleerlingen het gesprek aan over pesten.

7 procent van alle scholieren krijgt te maken met pesten. 51 procent van de openlijk lesbische, homoseksuele en biseksuele (LHB) jongeren werd het afgelopen jaar gepest omdat ze LHB zijn. Veel ‘vrouwelijke’ jongens en ‘jongensachtige’ meiden hebben te maken met pesten; dat kunnen dus ook hetero’s zijn.

COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk ondersteunt International Day of Silence in Nederland. Leerlingen konden de afgelopen weken via www.dayofsilence.nl gratis actiepakketten bestellen met visitekaartjes, plakband, materiaal om zelf campagneposters te maken  en brieven om de schoolleiding en docenten te informeren over de actie.

International Day of Silence en de Gay-Straight Alliances worden in Nederland mede mogelijk gemaakt door minister Bussemaker (OCW en Emancipatie). Bussemaker: “Volgens het RIVM zijn de Gay-Straight Alliances effectief en zorgen ze ervoor dat het welbevinden van LHBT-jongeren op scholen verbetert en zij zich veiliger voelen.”*

De antipestdag is al jaren een succes op duizenden scholen in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. In de VS bestaat International Day of Silence al sinds 1996. Daar wordt de dag georganiseerd door het Gay, Lesbian and Straight Education Network (GLSEN).

COC ondersteunt het Nederlandse Gay-Straight Alliance Netwerk. Gay-Straight Alliances (GSA’s) zijn clubjes van homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en heteroleerlingen die samen seksuele diversiteit bespreekbaar maken. Op honderden scholen in Nederland hebben leerlingen en docenten een GSA opgezet.

Meer informatie op www.dayofsilence.nl en www.gaystraightalliance.nl

[Bron/Illustraties: GSA]

El COC lucha por los derechos LGBT. ¡Únete a la lucha!