Volver a la vista general

Los GSA pueden prosperar

COC’s Gay-Straight Alliance (GSA) netwerk op middelbare scholen kan dóór. Dat schrijft minister Bussemaker (Emancipatie) deze week aan de Tweede Kamer.

“Dit is geweldig nieuws voor al die tienduizenden LHBT-scholieren die steun hebben aan de GSA”, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke.

Aanvankelijk leek er per 1 januari 2015 een einde te komen aan de GSA’s op school. Het COC deed de afgelopen tijd een klemmend beroep op de regering en de Tweede Kamer om de financiële ondersteuning  van de GSA’s te laten voortbestaan. Dat pleidooi vond gehoor bij de Kamerleden Tamara van Ark (VVD), Keklik Yücel (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) en bij minister Bussemaker van Emancipatie. Zij schrijft nu aan de Kamer dat zij COC’s Gay-Straight Alliance netwerk tenminste zal blijven ondersteunen tot en met 2017.

Gay-Straight Alliances clubjes van LHBT- en heteroscholieren die, met steun van het COC, werken aan een LHBT-vriendelijk klimaat op school. Ze organiseren onder meer de jaarlijkse Paarse Vrijdag tegen LHBT-fobie op school.

Het aantal middelbare scholen met een GSA groeide de afgelopen jaren stormachtig, van 12 in 2009 naar 540 scholen in 2015. Meer dan 21 duizend jongeren zijn aangesloten bij de GSA-community op Facebook en de aanpak is opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het NJI en gecertificeerd door het RIVM.

[Bron: COC NL, GSA, OCW – Foto GSA Dag 2013: COC NL/GSA]