Volver a la vista general

Numerosas actividades de Purple Friday en mbo

Op 11 december doen relatief veel mbo-studenten mee aan Paarse Vrijdag. Belangrijk, vindt COC Nederland, omdat juist op het mbo de acceptatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) achterblijft. De belangenorganisatie roept minister Bussemaker (Onderwijs) en de Tweede Kamer op om voorlichting over LHBT’s in het mbo verplicht te stellen.

Op Paarse Vrijdag dragen scholieren en docenten paars voor gelijkheid tussen hetero’s, homo’s, bi’s, lesbo’s, transgenders, cisgenders, panseksuelen, aseksuelen, queers in dubio’s en intersekse personen. Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door COC’s Gay-Straight Alliance (GSA) Netwerk.

Aan Paarse Vrijdag doen dit jaar 200 duizend leerlingen en studenten mee op ruim 600 scholen, waaronder 200 mbo-locaties. Daphne (18) organiseert Paarse Vrijdag met haar GSA op het mbo ROC Leiden CS: “We willen studenten die worstelen met hun seksuele- of genderidentiteit een hart onder de riem steken. Onze GSA pakt groot uit met allerlei activiteiten, zoals een Purple Factory, waar studenten paars haar, schmink en nagellak kunnen krijgen. Ook laten we filmpjes zien en delen we paarse polsbandjes en plaktattoos uit.”

LHBT-leerlingen in het mbo krijgen relatief veel homonegatieve reacties, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Minder dan de helft (45 procent) van hen vindt hun school homovriendelijk. Ze geven relatief vaak aan dat hun schoolprestaties leiden onder de homonegativiteit. Ondanks de relatief slechte situatie voor LHBT’s, is voorlichting in het mbo niet verplicht.

Oproep tot verplichte voorlichting
Het COC roept minister Bussemaker (Onderwijs) en de Tweede Kamer op om respectvolle voorlichting over LHBTs in het mbo verplicht te stellen. In het primair- en voortgezet onderwijs werd voorlichting, op aandringen van het COC, al in 2012 verplicht.

PV2015.1

Paarse Vrijdag
Paarse Vrijdag vindt jaarlijks plaats op de tweede vrijdag in december en wordt georganiseerd door COC’s Gay-Straight Alliance (GSA) Netwerk. GSA-leerlingen vragen hun medeleerlingen en docenten om die dag paars te dragen om te laten zien dat iedereen op school zichzelf moet kunnen zijn. GSA’s ontvangen van het COC een gratis actiepakket, met daarin paarse polsbandjes en andere gadgets om scholen paars te kleuren. Paarse vrijdag bestaat sinds 2010; toen deden er 150 scholen mee.

COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk
Een GSA is een groep hetero- en LHBT-leerlingen die met steun van het COC actie op school onderneemt voor een veiliger klimaat voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders. Ze bedenken zelf acties, voeren die uit en doen mee aan nationale acties zoals Paarse Vrijdag. Zo wordt het gesprek over homo-, bi- en transfobie op school aangezwengeld door jongeren zelf. Meer informatie op www.gaystraightalliance.nl & www.paarsevrijdag.nl

[Bron/Illustraties: COC NL/GSA]