Volver a la vista general

Día contra el acoso en 450 centros escolares

Op vrijdag 15 april zwijgen leerlingen op meer dan 450 scholen (middelbare scholen en mbo’s) in Nederland om te protesteren tegen pesten. International Day of Silence, georganiseerd door COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk, wordt in Nederland voor de derde maal gehouden. De antipestdag is al jaren een succes op duizenden scholen in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Leerlingen die vrijdag hun mond houden, delen visitekaartjes uit met de tekst: ‘jongeren die gepest of buitengesloten worden om wie ze zijn hoor je niet vaak, omdat ze bang zijn voor meer pesterijen. Door vandaag mijn mond te houden sta ik stil bij de gevolgen van pesten.’

Costas (15) en Sophie (15) organiseren de dag op het Pieter Nieuwland College in Amsterdam: “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Pesten is nooit OK,” vinden zij.

Eén op de tien scholieren krijgt te maken met pesten. Onder openlijke lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren ligt dat percentage veel hoger: meer dan de helft (51%) werd het afgelopen jaar gepest of kreeg te maken met negatieve reacties om hun geaardheid. ‘Vrouwelijke’ jongens en ‘jongensachtige’ meiden worden het meest gepest; dat kunnen dus ook hetero’s zijn.

COC’s Gay-Straight Alliance Netwerk organiseert International Day of Silence in Nederland. Leerlingen konden in de afgelopen weken gratis actiepakketten bestellen. Daarin  zit materiaal om zelf campagneposters te maken, visitekaartjes, plakband en brieven om de schoolleiding en docenten te informeren over de actie.

El Día Internacional del Silencio se celebra en Estados Unidos desde 1996. Allí, el día lo organiza la Gay, Lesbian and Straight Education Network (GLSEN).

COC ondersteunt het Nederlandse Gay-Straight Alliance Netwerk. Gay-Straight Alliances (GSA’s) zijn clubjes van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en heteroseksuele leerlingen en docenten die samen seksuele en genderdiversiteit bespreekbaar maken. Op honderden scholen in Nederland hebben leerlingen en docenten een GSA opgezet. Het NJI en het RIVM hebben het project opgenomen in hun database van effectieve jeugdinterventies.

Meer informatie op www.dayofsilence.nl.

[Bron/Illustratie: COC NL/GSA]

El COC lucha por los derechos LGBT. ¡Únete a la lucha!