Volver a la vista general

Intimidación lejos colegiala Coevorden es terrible

Het COC vindt het vreselijk dat een 15-jarige scholier is weggepest op een school in Coevorden. Het Dagblad van het Noorden bericht op 15 april over het voorval.

Het COC zoekt contact met de scholier om hem steun aan te bieden. COC Groningen & Drenthe heeft inmiddels contact met de school waarop het voorval zich afspeelt.

Extra bitter

“Het is vreselijk dat deze jongen zo erg met zijn homo-zijn gepest wordt dat hij apart moet worden geplaatst om zijn veiligheid te garanderen”, zegt Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland.

Ineke vind het extra bitter dat dit nieuws juist naar buiten komt op International Day of Silence, de dag waarop COC’s Gay-Straight Alliances op 450 scholen actie voeren tegen pesten. Het toont volgens haar weer aan hoeveel werk er nog te doen is als het gaat om acceptatie van LHBT’s op school.

Het COC wil onder meer dat voorlichting over LHBT’s verplicht wordt op docentenacademies, zodat leerkrachten beter in staat zijn om op te treden tegen LHBT-vijandigheid in de klas. Leerkrachten zijn sinds 2012 verplicht om les te geven over LHBT-acceptatie, maar onlangs bleek dat nog slechts een kwart van de leerlingen zulke lessen krijgen.

Pubergedrag of homohaat

De directeur van de school in Coevorden denkt dat de pesterijen het gevolg zijn van pubergedrag en niet van homohaat.

“Dat vind ik zorgelijk”, reageert COC-voorzitter Ineke. “Het is van belang om het probleem onder ogen te zien en het bij de wortel aan te pakken. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en de helft van de openlijke LHBT-jongeren werd het afgelopen jaar gepest met hun identiteit. Dat is meer dan ‘pubergedrag.’”

De jongen uit Coevorden denkt zelf ook dat er sprake is van discriminatie en niet van pubergedrag, zo zegt hij tegen het Dagblad van het Noorden.

‘Ieder dag is het raak’

De scholier kwam vorig jaar uit de kast. “Ik had helemaal niet verwacht dat mijn klasgenoten daar moeilijk over zouden doen. De eerste maanden was dat ook niet zo, maar dit schooljaar begon het getreiter. Schelden, me laten struikelen; dat soort zaken. Zowat iedere dag is het raak. Mijn schoolprestaties lijden er echt onder. Volgens begeleiders komt dat door de pesterijen.” Toen de pesterijen afgelopen week escaleerden, werd de jongen uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk in een beschermde omgeving op school geplaatst.

[Bron: COC NL, Dagblad van het Noorden – Illustratie ‘Homo scheldwoord’: GSA]

Zie ook: Dagblad van het Noorden – COC: Schrijf homohaat niet toe aan pubergedrag – met daarin commentaar van voorzitter Jantine Doornbos van COC Groningen & Drenthe

El COC lucha por los derechos LGBT. ¡Únete a la lucha!