Volver a la vista general

¡Barco rosa 75+: somos 'Ou(d)t & Proud!

Op zaterdag 6 augustus 2016 vaart een Roze 75+ boot mee in de Canal Parade. Een primeur: nooit eerder voer een boot met ‘roze ouderen’ boven de 75 jaar mee op de parade van de Amsterdam Gay Pride. Het doel: LHBT-ouderen die wonen bij Amsterdamse en Zaanse zorginstellingen een onvergetelijke dag bezorgen.

De Roze 75+ boot is een gezamenlijk initiatief van Roze 50+ (het samenwerkingsverband van ANBO & COC) en zorginstellingen Amstelring, Cordaan, Evean en Amsta. Alle opvarenden zijn bewoners of cliënten van deze zorginstellingen, met hun begeleiders.

Juist op oudere leeftijd is het van belang dat je mag blijven wie je bent. Het meevaren met deze boot is een mooi moment om de relatief onzichtbare groep roze ouderen nu zichtbaar kunnen maken. De zorginstellingen wiens bewoners meevaren, besteden actief aandacht aan seksuele diversiteit, bijvoorbeeld door de ‘Roze Loper’-certificaten. Niet alleen tijdens de Gay Pride, maar het hele jaar door, moeten bewoners zichzelf kunnen zijn.

Manon Linschoten van Roze 50+ namens de organisatoren: “Eén keer in je leven Canal Parade meemaken vanaf het water, laten zien dat je ook op hoge leeftijd mee doet en erbij hoort… Is er een mooiere uitwerking van het Europride-thema JOIN? De Roze 75+ boot is een ode aan de voorvechters van het allereerste uur. Zij hebben de Roze Lopers uitgerold voor de huidige generatie.”

De Canal Parade is onderdeel van de Amsterdam Gay Pride van 23 juli tot en met 7 augustus 2016. Elk jaar krijgt een andere Europese stad de eer om de Europride te organiseren. Dit jaar is Amsterdam aan de beurt. Daarom is de Gaypride dit jaar nog grootser, met speciale activiteiten gedurende 15 dagen en 3 weekenden.

 

Roze 50+ nam eerder deel aan de Gay Pride met een boot voor ‘roze’ 50-plussers – foto: Osman Sarikaya