Volver a la vista general

Primera conferencia internacional sobre ancianos rosados y cuidados

Tijdens Europride -de Europese Gay Pride- vindt in Amsterdam de eerste Europese conferentie plaats over roze ouderen en zorg. Sprekers en organisaties uit verschillende Europese landen zullen hun best practices op het gebied van roze ouderen en zorg delen, om van elkaar en de Nederlandse aanpak te leren. De conferentie wordt georganiseerd door Roze 50+, het samenwerkingsverband van seniorenorganisatie ANBO en LHBT-belangenorganisatie COC Nederland. De conferentie vindt plaats op maandag 25 juli van 12 tot 17 uur in de Universiteit van Amsterdam.

Unieke aanpak

Nederland heeft een unieke aanpak bij de emancipatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen, ook wel aangeduid als roze ouderen. Onder andere met de Roze Loper van Roze 50+: hét certificaat voor woonzorg-, thuiszorginstellingen en ziekenhuizen die aandacht besteden aan de seksuele diversiteit bij cliënten en personeel. Meer dan honderd Nederlandse zorginstellingen hebben die tolerantiescan al doorlopen om hun begrip voor- en hun omgang met LHBT-ouderen te toetsen, en kregen het Roze Loper-certificaat uitgereikt (zie www.rozezorg.nl).

Bijzondere projecten

Martin van Rijn, staatsecretaris van VWS, opent de conferentie. Daarna lichten sprekers uit Engeland en Nederland twee bijzondere projecten toe, en zijn er 10 thematafels waar even zoveel good practices uit heel Europa worden gepresenteerd. Van een hulplijn tot speciale woonvormen of het inzetten van ambassadeurs tot samenwerken met lokale overheden. Bijzonder is een oudere homomannengroep in Moldavië: behoorlijk uniek voor die regio. Van Duitsland tot Finland, van Italië tot Moldavië: overal zijn mooie initiatieven rondom de emancipatie van roze ouderen.

Nauwelijks zichtbaar

De organisator, Roze 50+, wil de leefsituatie, de gezondheid en het welzijn van LHBT 50-plussers verbeteren door bundeling van kennis, ervaring en belangenbehartiging. Reden voor dit initiatief is gebrek aan aandacht voor deze groep. Professionals en management denken veelal dat er geen roze ouderen in hun instelling verblijven. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat LHBT-ouderen vaak nauwelijks zichtbaar zijn. Een deel van hen heeft geleerd hun identiteit verborgen te houden. Laten ze wél hun ware gezicht zien, dan is uitsluiting of pesterij vaak hun lot. Met de Roze Loper kunnen zorginstellingen (zorg)aanbod laten aansluiten bij de vraag van de roze ouderen.

 

[Bron: COC Foto: Roze ouderen op een Inspiratiedag van Roze 50+, foto Geert van Tol]