Volver a la vista general

Las personas mayores y los cuidados de color rosa, en el punto de mira

“Veel van de deelnemers aan onze ontmoetingsgroep voor oudere homomannen werden in de Sovjettijd in hun jonge jaren gechanteerd, ‘behandeld’ of geïntimideerd door de politie. Je werd echt gecriminaliseerd. Nu kunnen we gelukkig met elkaar volop in het leven staan, onszelf zijn en voor elkaar zorgen.” Aldus Alexei Marcicov uit Moldavië, die sinds enkele jaren in zijn land een ontmoetingsgroep organiseert voor homomannen; uniek voor die regio.

Succesvolle initiatieven

Het initiatief van Marcicov is een van de vele initiatieven in Europa voor roze ouderen en zorg, die op maandag 25 juli in de schijnwerpers staan in Amsterdam. Daar vindt van 12 tot 17 uur in de Universiteit van Amsterdam de eerste internationale conferentie plaats over roze ouderen en zorg. Organisator Roze 50+, een samenwerkingsverband van seniorenorganisatie ANBO en COC Nederland, heeft een reeks good practices naar Nederland gehaald, met als doel om van elkaars succesvolle initiatieven te leren. Initiatieven die variëren van initiatieven voor woonvormen voor LHBT-ouderen in Engeland, een speciale hulplijn in Italië tot LHBT-vriendelijke zorginstellingen in Duitsland. Maar ook gerichte trainingen voor zorgpersoneel in Finland staan in de schijnwerpers. Of Roze 50+ ambassadeurs in Nederland die zorginstellingen bezoeken en initiatieven om samen te werken met lokale overheden.

Nauwelijks zichtbaar

Roze 50+ ambassadeur Martin Moerings: “Wij zijn met 80 vrijwilligers actief in heel Nederland om de zorg en leefsituatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ouderen bespreekbaar te maken. En dan praten we niet alleen met de managers van een zorginstelling, maar ook met de bewoners. Professionals en management denken veelal dat er geen roze ouderen in hun instelling verblijven. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat LHBT-ouderen vaak nauwelijks zichtbaar zijn. Een deel van hen heeft geleerd hun identiteit verborgen te houden. Laten ze wél hun ware gezicht zien, dan is uitsluiting of pesterij vaak hun lot. De Roze Loper, hét certificaat voor zorginstellingen die aandacht besteden aan seksuele diversiteit bij cliënten en personeel, is voor ons werk natuurlijk een enorme steun in de rug.”

Staatssecretaris Van Rijn

Martin van Rijn, staatsecretaris van VWS, opent de conferentie. Daarna lichten sprekers uit Engeland en Nederland twee bijzondere projecten toe, en zijn er 10 thematafels waar even zoveel good practices uit heel Europa worden gepresenteerd.

[Bron: COC Foto: Roze ouderen op een Inspiratiedag van Roze 50+, foto Geert van Tol]