Volver a la vista general

K3 canta sobre orientación sexual y roles de género

In het nummer Prinsesje en Superman zingt K3 voor het eerst expliciet over het aanvaarden van iemands seksuele gerichtheid en over genderrollen. Het nummer staat op het nieuwe album Ushuaia van de Vlaams-Nederlandse meidengroep dat vandaag verschijnt. COC Nederland is blij met het initiatief van K3.

Het nummer Prinsesje en Superman gaat nadrukkelijk over gendervloeibaarheid: je niet volledig thuisvoelen in één van de twee geslachten. Een jongetje wil ronddartelen in een prinsessenjurk? Een meisje is verliefd op een meisje? Geen probleem, zingen Hanne, Klaasje en Marthe van K3.

k3-prinsesje-en-superman-refrein

“Natuurlijk verwachten we kritiek, maar dit zou anno 2016 de normaalste zaak van de wereld moeten zijn”, zegt tekstschrijver Alain Vande Putte. “De directe aanleiding om die tekst te schrijven was de aanslag in Orlando. Daarnaast speelde ook de bezorgdheid over tendensen die weer opduiken, terwijl we toch 2016 zijn. Veel kinderen zullen de komende jaren hun geaardheid ontdekken, en er zijn ook steeds meer gezinnen met ouders van hetzelfde geslacht. Wij zochten naar een K3-manier om dat aan te brengen.”

COC Nederland is blij met het initiatief van K3. “We vinden het fantastisch. K3 heeft enorm veel bereik en het is echt fantastisch dat ze hun positie nu gebruiken om dit onderwerp aandacht te geven”, zegt COC-woordvoerder Philip Tijsma. Ook prijst hij het feit dat de zanggroep niet alleen homoseksualiteit bezingt, maar ook de stereotypen over hoe jongens en meisjes belicht. “Dat is nodig. Als je nu de nieuwe folders voor Sinterklaas weer ziet, staan die weer vol met poppen voor meisjes en auto’s voor jongens. Juist jongens en meisjes die niet helemaal aan het standaardbeeld voldoen krijgen vaak te maken met pesterijen.”

[Bron: COC NL, Het Nieuwsblad – Foto K3 – cover nieuwe album Ushuaia]

El COC lucha por los derechos LGBT. ¡Únete a la lucha!