Volver a la vista general

Medio millón de pulseras en el Purple Friday

Op vrijdag 9 december wordt op 894 Nederlandse schoollocaties Paarse Vrijdag gevierd. Leerlingen en docenten dragen paars om te laten zien dat ze oké zijn met alle genders en seksuele oriëntaties. Nooit eerder deden er zoveel leerlingen mee: dit jaar verspreiden GSA’s op de deelnemende scholen een half miljoen polsbandjes. COC’s GSA Netwerk wenst alle jongeren in Nederland een feestelijke Paarse Vrijdag toe. Het thema is dit jaar: Liefde is een feest voor iedereen.

Viernes morado

Paarse Vrijdag vindt jaarlijks plaats op de tweede vrijdag in december en wordt georganiseerd door COC GSA’s Netwerk. De letters GSA staan voor Gender & Sexuality Alliance of Gay-Straight Alliance: een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties en genderexpressies. De GSA-leerlingen vragen hun medeleerlingen en docenten om die dag paars te dragen om te laten zien dat zij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn op school, ongeacht gender expressie en seksuele oriëntatie.

GSA’s konden gratis actiepakketten opvragen bij COC Nederland. De actiepakketten bevatten paarse polsbandjes, posters en andere gadgets om scholen paars te kleuren. In totaal hebben GSA’s op 894 schoollocaties (voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs) een Paarse Vrijdagpakket aangevraagd en zijn er een half miljoen paarse polsbandjes verspreid. Paarse vrijdag bestaat sinds 2010; toen deden leerlingen op 150 middelbare scholen aan de actie mee.

Liefde is een feest voor iedereen

Paarse Vrijdag is dit jaar vooral een feest op scholen, een feest van de liefde voor iedereen. De GSA’s zijn bij de invulling creatiever dan ooit tevoren. Naast de aandacht die scholen in lessen geven aan gender en seksuele diversiteit, kunnen leerlingen op verschillende scholen zich laten schminken, zich laten beplakken met neptatoeages of hun haren paars laten verven. Sommige scholen geven (pauze)feestjes met dj’s of delen paarse snacks uit.

paarse-vrijdag-2016-klein

De GSA op het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam houdt dit jaar een ‘Paars Examen’, waarin leerlingen worden ondervraagd over hun kennis over seksuele diversiteit. Ook voeren ze een toneelstuk op dat de leerlingen zelf hebben gemaakt. Praktijkschool West-Friesland pakt groots uit en houdt een hele paarse week waarbij leerlingen regenboogkunstwerken maken. Het Zuyderzeecollege in Emmeloord opent samen met de burgemeester een regenboogzebrapad.

Positief statement

Geert-Jan Edelenbosch, projectleider: “Het is voor jongeren die niet hetero zijn vaak nog lastig op school: 75 procent van hen wordt gepest. Jongensachtige meiden of meisjesachtige jongens hebben daar het meest last van. Slechts 11 procent van alle leerlingen zegt dat je op school voor iedereen uit de kast kan komen. Het COC wil dat scholen een plek zijn waar iedereen zichzelf kan zijn. Op Paarse Vrijdag spreken jongeren zich op een positieve manier uit voor acceptatie van alle soorten mensen, ongeacht gender of seksuele gerichtheid. Iedereen die op school paars draagt zorgt voor een positieve sociale norm: je moet zichzelf kunnen zijn, juist op school.”

Red GSA

Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school vrij moet hebben om te zijn wie ze zijn, zonder zich te hoeven schamen of te verantwoorden. Ze bedenken zelf acties, voeren die uit en doen mee aan nationale acties zoals Paarse Vrijdag. COC ondersteunt de GSA’s. Meer informatie op GSA Netwerk.

[Bron/Illustraties: COC NL/GSA]

El COC lucha por los derechos LGBT. ¡Únete a la lucha!