Volver a la vista general

Reto tecnológico silencioso contra el acoso escolar

Op vrijdag 20 april zwijgen leerlingen op meer dan 350 middelbare scholen en mbo’s om te protesteren tegen pesten. Day of Silence, de stiltechallenge, wordt georganiseerd door COC’s Gender & Sexuality Alliance (GSA) Netwerk, en wordt in Nederland voor de vijfde maal gehouden.

Leerlingen die hun mond houden, delen visitekaartjes uit met de tekst: ‘Jongeren die gepest of buitengesloten worden om wie ze zijn, hoor je niet vaak, omdat ze bang zijn voor meer pesterijen. Door vandaag mijn mond te houden sta ik stil bij de gevolgen van pesten.’

Gender & Sexuality Alliances (GSA’s) op scholen organiseren verschillende acties op Day of Silence. Zo organiseert het Hofstad Lyceum een ‘stilte ontbijt’ en – ná de stilte – een debat over pesten. Het Amadeus Lyceum in Utrecht organiseert een Silent Disco.

7 procent van alle scholieren krijgt te maken met pesten. 51 procent van de openlijk lesbische, homoseksuele en biseksuele (LHB) jongeren werd het afgelopen jaar gepest met hun seksuele identiteit. Veel ‘vrouwelijke’ jongens en ‘jongensachtige’ meiden hebben te maken met pesten; dat kunnen dus ook hetero’s zijn.

COC’s GSA Netwerk ondersteunt de Day of Silence in Nederland. Leerlingen konden de afgelopen weken gratis actiepakketten bestellen met daarin onder meer visitekaartjes, plakband en materiaal om zelf campagneposters te maken.

De antipestdag wordt al jaren gehouden op duizenden scholen in de VS, Canada, Australië en Nieuw Zeeland. In de VS bestaat International Day of Silence sinds 1996. Daar wordt de dag georganiseerd door het Gay, Lesbian and Straight Education Network (GLSEN).

COC ondersteunt het Nederlandse Gender & Sexuality Alliances Netwerk. Gender & Sexuality Alliances (GSA’s) zijn clubjes leerlingen die willen dat het op school veilig is voor iedereen. Op circa 80 procent van de middelbare scholen in Nederland hebben leerlingen en docenten een GSA opgezet. Meer informatie op DayOfSilence.nl en GSANetwerk.nl.

[Bron & Foto Day of Silence op het Coornhert College Haarlem: COC’s GSA Netwerk]

El COC apoya a las personas LGBT - ¿Apoya usted al COC?