Volver a la vista general

La supresión de papeles homosexuales en un musical escolar envía un mensaje erróneo

Het besluit van directeur Ben de Vlugt van de Anninksschool in Hengelo om de rol van een homostel te schrappen uit de eindmusical van groep 8 is volgens het COC een verkeerd signaal waarmee de school de plank volkomen misslaat. Het COC wil op korte termijn een gesprek met de school.

Freerk Jager, voorzitter van het COC Twente-Achterhoek, zegt geschokt te zijn door de kwestie die deze week voor grote onrust zorgde op de Hengelose Montessorischool. “Het deed me pijn toen ik het hoorde. Dit gaat verder dan alleen het belang van deze school en die ene directeur. Wellicht heeft hij met integere bedoelingen dit besluit genomen. Maar het signaal dat je op deze manier afgeeft, is volkomen verkeerd.”

Het COC wil op korte termijn een gesprek. “Deze kwestie mag niet blijven zeuren. Een school moet een veilige haven zijn, niet alleen voor kinderen uit gelovige gezinnen maar ook voor jongens of meisjes met een andere geaardheid. In mijn ogen heeft de directeur van deze school iets recht te zetten”, aldus voorzitter Jager van COC Twente-Achterhoek.

Jehova’s Getuigen

Directeur De Vlugt nam zijn besluit om mogelijke problemen te voorkomen met de ouders van een van de leerlingen van groep 8. Eén van de leerlingen van groep 8 komt uit een Jehova-gezin. Met zijn besluit ging de directeur in tegen de wensen van de kinderen zelf. Die hadden juist besloten om het heteropaar uit het oorspronkelijke script te vervangen door een homostel.

Bestuurslid Arno Lentfert van scholengroep Primato Hengelo, waaronder de Anninksschool ressorteert, betreurt de ontstane commotie. “De directeur verdient dit niet. Zijn bedoeling was om deze klas een mooie afsluiting te bezorgen en te voorkomen dat er leerlingen buiten de boot zouden vallen.”

Plank volkomen mis

Volgens Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland, slaan de schooldirecteur en zijn bestuur met hun besluit de plank volkomen mis.

“Het is onbegrijpelijk dat ze niet zien dat door hun besluit de LHBTI-leerlingen op de Anninkschool buiten de boot vallen en dat dat onacceptabel is”, zegt Ineke. “Je zou als school ook niet tegemoet komen aan racistische of antisemitische wensen van ouders. Net zo min moet je tegemoet komen aan homofobie. Discriminatie is altijd onacceptabel en die norm moet je als school uitdragen.”

Política

Ook de VVD in Hengelo heeft op de kwestie gereageerd. Fractievoorzitter Onno Fiechter vindt dat directeur De Vlugt zijn excuses aan moet bieden.

De Tweede Kamerleden Kirsten van den Hul (PvdA) en Dilan Yesilgöz (VVD) hebben over deze kwestie inmiddels schriftelijke Kamervragen gesteld aan Onderwijs- en Emancipatieminister Ingrid van Engelshoven.

[Bron: COC NL – Foto: GSA]

El COC apoya a las personas LGBT - ¿Apoya usted al COC?