Volver a la vista general

Héroes de la primera hora en el barco Pink 75+

Zaterdag 4 augustus vaart de Roze 75+ boot voor de derde keer mee met de Canal Parade. Het doel: LHBTI-ouderen van boven de 75 jaar die wonen bij Amsterdamse en Zaanse zorginstellingen een onvergetelijke dag bezorgen.

De Roze 75+ boot is een gezamenlijk initiatief van Roze 50+ (het samenwerkingsverband van ANBO & COC) en zorginstellingen Amstelring, Evean en Amsta. Alle opvarenden zijn bewoners of cliënten van deze zorginstellingen, met hun begeleiders en vrijwilligers van het Roze 50+ ambassadeursnetwerk.

Zichtbaarheid

Juist op oudere leeftijd is het van belang dat je mag blijven wie je bent. De helden die meevaren maken de relatief onzichtbare groep roze ouderen nu zichtbaar. De drie zorginstellingen besteden actief aandacht aan seksuele diversiteit, bijvoorbeeld door het behalen van het ‘Roze Loper’-certificaat. Niet alleen tijdens de Pride Week, maar het hele jaar door, moeten bewoners zichzelf kunnen zijn.

Eerbetoon

Manon Linschoten van COC/Roze50+ namens de organisatoren: “LHBTI-ouderen zijn uit de kast gekomen in een tijd dat homoseksualiteit een groot taboe was. Zo deed de politie invallen bij de Shakespeare Club, met wetsartikel 248-bis in de hand. In diezelfde periode ondergingen de eerste transgenders een operatie om te kunnen worden wie zij zijn. Roze ouderen zijn in de jaren vijftig afgewezen bij sollicitaties bij bedrijven en gemeentelijke instanties op basis van hun seksuele geaardheid. Dat was toen, we zijn sindsdien een eind gekomen in onze emancipatie en gelijke rechten. De Roze 75+ boot is een eerbetoon aan onze Helden van het eerste uur. Dankzij hen leven wij in een vrije wereld waar we kunnen zijn wie we zijn!”

[Bron: Roze 50Plus – Foto opvarenden van eerste Roze 75+ boot tijdens Canal Parade: Geert van Tol Fotografie]

El COC apoya a las personas LGBT - ¿Apoya usted al COC?