Volver a la vista general

Gran acción a favor de la ley de paternidad durante el Pride de Ámsterdam

COC Nederland en Meer dan Gewenst voeren tijdens Canal Parade actie voor een goede ouderschapswet voor regenbooggezinnen. Met een boot vol regenbooggezinnen voorin de parade, een luchtvloot boven de grachten, banieren op de bruggen en een open brief aan het kabinet in de Volkskrant, roepen de belangenorganisaties de regering op om niet langer te treuzelen.

“Regenbooggezinnen wachten al veel te lang op een goede ouderschapswet. We willen dat het kabinet nog dit jaar met zo’n wet komt”, aldus de belangenorganisaties.

COC en Meer dan Gewenst pleiten al acht jaar voor goede wetgeving om regenbooggezinnen te beschermen. De Staatscommissie Herijking ouderschap sloot zich daar twee jaar geleden bij aan en acht lijsttrekkers beloofden vorig jaar in COC’s Regenboog Stembusakkoord om dit snel te regelen.

Onder het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is de wetgeving in een impasse beland. Volgens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) beslist de regering pas volgend jaar of er überhaupt nog een wet komt.

Steeds meer kinderen groeien op in een regenbooggezin. Bijvoorbeeld bij een lesbisch paar en een homopaar die bewust vanaf de geboorte samen een kind opvoeden. Het aantal bezoekers aan informatiebijeenkomsten van Meer dan Gewenst over deze vormen van ouderschap verzevenvoudigde, van 100 in 2009 naar 700 nu.

Deze ouders willen de zaken voor hun kinderen net zo goed regelen als andere gezinnen. De wet maakt dat onmogelijk. Een kind mag volgens de Nederlandse wet bijvoorbeeld niet meer dan twee ouders hebben. Dat leidt tot tal van problemen voor de kinderen en hun ouders.

Kim en haar vrouw Lisa, en Bart en zijn man Geer voeden bijvoorbeeld samen twee dochters op. De jongste kreeg onlangs een dubbele oorontsteking en had acuut antibiotica nodig. Kim ging naar de apotheek, die in het patiëntendossier wilde checken of het meisje allergisch is voor antibiotica. Dat kon niet omdat Kim daar als ‘niet-officiële ouder’ geen toestemming voor mag geven.

Regenbooggezinnen lopen ook tegen allerlei andere wettelijke problemen aan, bijvoorbeeld bij het bezoeken van een ouderavond op school, het openen van een spaarrekening, op vakantie, bij een schenking of erfenis voor het kind, et cetera. Ook het gebrek aan erkenning is pijnlijk voor deze gezinnen: hoe leg je je kind uit dat hun derde of vierde papa of mama volgens de wet niet meer is dan een wildvreemde?

Behalve meerouderschap, zijn ook draagmoederschap en lesbisch ouderschap momenteel niet goed wettelijk geregeld in Nederland.

[Bron: COC NL – Foto’s: Tom Knoflook voor COC NL]

El COC apoya a las personas LGBT - ¿Apoya usted al COC?