Volver a la vista general

Anunciados el Sr. y la Sra. Senior Pride 2019

Tijdens de Nationale Roze Ouderendag, op dinsdag 25 juni, is bekendgemaakt wie zijn gekozen tot Mr en Mrs Senior Pride 2019. Clem Bongers mag zich vanaf nu Mr Senior Pride noemen en Marjet Bos is de Mrs Senior Pride 2019. De verkiezing is georganiseerd door Roze 50+, het samenwerkingsverband van ANBO en COC Nederland.

Roze 50+ organiseerde voor de 5e keer de Nationale Roze Ouderendag om aandacht te vragen voor de LHBTI-ouderen in Nederland. Tijdens deze 5e editie, in TivoliVredenburg Utrecht, vond ook de uitreiking plaats van de verkiezing Mr en Mrs Senior Pride.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “We reiken deze onderscheiding uit aan mensen die, meestal op de achtergrond, veel betekenen voor de LHBTI-ers in het algemeen en voor LHBTI-ouderen in het bijzonder. Dit jaar gaat de prijs naar Marjet Bos en Clem Bongers. Ik ben bijzonder trots op deze mensen, zij zetten zich al jaren belangeloos in voor anderen!”

Mrs Senior Pride 2019: Marjet Bos

Marjet Bos (67) uit Oldambt, provincie Groningen, werkte 25 jaar als beleidsmedewerker op verschillende ministeries in Den Haag. Daarna is ze omgeschoold tot humanistisch geestelijk verzorger, zodat ze kon doen wat ze het liefste wilde: met mensen werken. Toen ze in 2015 met pensioen ging, heeft ze zich volop ingezet voor de Roze 50+ beweging. Ze organiseert de maandelijkse ontmoetingsdagen, stond aan de wieg van het zondagmiddag café en zorgde ervoor dat roze ouderen meer zichtbaar werden. Onder meer door de introductie van het regenboogzebrapad en de gemeentelijke LHBT-beleidsnota in haar woonplaats.

Manon Linschoten van COC Nederland: “Marjet bouwde vanuit het niets aan een LHBTI-gemeenschap van mensen die elkaar weten te vinden, gezelligheid en steun van elkaar krijgen en van waaruit wordt gewerkt aan acceptatie in de meest brede zin van het woord. Zij heeft voor de Roze 50+ een groot bewustwordingsproces op gang gebracht in haar regio en verdient deze prijs voor al haar werk!”

Mr Senior Pride 2019: Clem Bongers

Clem Bongers (80) woont in Nijmegen en zet zich al ruim 40 jaar in voor de LHBTI-emancipatie, de multiculturele samenleving, ouderenemancipatie en de hulp aan Arabische LHBTI’s en vluchtelingen. Hij organiseerde ontmoetingen voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Zo kwam er op het opleidingsinstituut waar hij werkte een homogroep waar studenten en docenten met elkaar samenwerkten om de heteronorm van de samenleving te bespreken. Daarnaast speelde hij in theaterstukken om homoseksualiteit bespreekbaar te maken.

Clem werd vervolgens voorzitter van de plaatselijke COC-vereniging, voorzitter van de homo-/lesbische adviescommissie van de gemeente en verschillende andere commissies en startte ook nieuwe initiatieven.

Manon Linschoten: “Clem Bongers is een enorme voorvechter voor LHBTI-ouderen in Nederland. Hij stond in 2008 aan de wieg van de Roze Loper, het certificaat voor LHBTI-vriendelijkheid in zorg en welzijn. Ik ben er dan ook trots op dat de titel Mr Senior Pride 2019 naar hem gaat. Hij is een man die door zijn persoonlijke betrokkenheid, belangeloze inzet, humor en charismatische uitstraling mensen voor zich weet te winnen.”

[Bron: Anbo/COC NL/Roze 50+ – Foto Mr & Mrs Senior Pride 2019: Eveline van de Putte voor Roze 50+]

El COC apoya a las personas LGBT - ¿Apoya usted al COC?