Volver a la vista general

Los colegios salen del armario el Día de la Salida del armario

Op vrijdag 11 oktober, Coming Out Dag, hangen honderden Nederlandse scholen (vo en mbo) de regenboogvlag uit. Ze laten zo zien dat iedereen op school zichzelf moet kunnen zijn. De schoolleiders die vrijdag de vlag uithangen worden daartoe uitgenodigd door leerlingen van de Gender & Sexuality Alliances (GSA’s). COC en ING ondersteunen de actie. 

Niet LHBTI-jongeren, maar scholen komen op deze Coming Out Dag uit de kast. “Een school kan alleen een veilige plek voor iedereen zijn als de schoolleiding laat zien dat ze dat belangrijk vindt”, zegt Daan de Heij (16) van het Calandlyceum in Amsterdam. “Daarom vragen we aan onze schoolleiding om dit uit te dragen met de regenboogvlag. Zo laat mijn school zien dat zij het belangrijk vindt om LHBTI-leerlingen te steunen.”

GSA’s konden gratis regenboogvlaggen bestellen bij COC Nederland. Dat deden GSA’s op 350 scholen in Nederland. ING steunde COC hiervoor met een financiële bijdrage.

LHBTI-leerlingen hebben nog vaak te maken met een onveilig schoolklimaat, blijkt uit onderzoek dat COC Nederland en Columbia University deden onder LHBT-leerlingen. Bijna de helft van de LHBTI-leerlingen wordt bijvoorbeeld weleens uitgescholden om hun identiteit. Wel wordt steeds duidelijker hoe je de situatie kunt verbeteren: op scholen met een GSA, ondersteunende docenten en positieve aandacht in de lessen gaat het veel beter, blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Coming Out Dag (11 oktober) is de dag waarop je viert dat iedereen open kan zijn over wie ze zijn. Traditiegetrouw gaat op 11 oktober de regenboogvlag op veel plekken hoog in de vlaggenmast en worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom uit de kast komen en LHBTI-acceptatie.

Activiteiten rond Coming Out Dag 2019 zijn op Twitter te volgen via #regenboogvlag2019 en #comingoutdag2019.

Una GSA es un grupo de escolares que creen que todos en su escuela deberían poder ser quienes son, sin tener que avergonzarse o rendir cuentas por ello. Idean sus propias acciones, las llevan a cabo y participan en acciones nacionales como el Purple Friday. Las GSA cuentan con el apoyo del COC. Más información en www.gsanetwerk.nl.

[Bron: COC NL – Foto van leerlingen en directeur Rembrandt College Veenendaal tijdens het hijsen Regenboogvlag in 2018: Geert van Tol Fotografie]

El COC apoya a las personas LGBT - ¿Apoya usted al COC?