Volver a la vista general

El Ministro De Jonge visita una residencia de ancianos con Roze Loper

Minister Hugo de Jonge (VWS) bezocht op 10 oktober de LHBTI-afdeling Rozeneiland van het Dr. Sarphatihuis van Amsta in Amsterdam. Dat gebeurde in het kader van Coming Out Dag. Het Sarphatihuis beschikt over een Roze Loper, het certificaat voor LHBTI-vriendelijkheid van Roze 50+, een samenwerkingsverband van COC Nederland en ANBO.

De minister maakte kennis met bewoners, medewerkers en mensen van Roze 50+. Hij ging met hen in gesprek over hoe het is om in een verpleeghuis te wonen als je een LHBTI-achtergrond hebt. Zeker bij oudere generaties is dat nog regelmatig een taboe. LHBTI-ouderen gaan daarom soms weer terug de kast in als ze naar het verpleeghuis moeten.

Minister De Jonge voerde mooie gesprekken met inwoners van het Sarphatihuis en maakte zelfs een dansje met bewoner Martin op het nummer I’m coming out van Diana Ross – zie foto.

Niet opnieuw de kast in

De Jonge: “Roze ouderen kunnen een drempel ervaren in het contact met anderen omdat ze toch een beetje bang zijn; moet ik hier opnieuw uit de kast komen of moet ik misschien zelfs de kast weer in? Ik heb bijzondere gesprekken gehad en gehoord waarom ze bewust voor dit huis hebben gekozen.”

“Het is hier goed wonen. Er is saamhorigheid, de mensen zijn vriendelijk en je wordt gerespecteerd in wie je bent”, aldus een bewoner. De medewerkers zijn zich bewust van diversiteit en ze hebben bij de zorg veel oog voor de eigenheid van de bewoners en hun achtergrond. Medewerker Jet de Waard: “Het is belangrijk dat je hier jezelf kunt zijn”. Rozeneiland is ontstaan na vraag vanuit de LHBTI-community, en om ouderen de keuze te geven om in het verpleeghuis samen te leven met andere LHBTI’s. “Het gaat ook om leefstijl en levensgeschiedenis”, aldus Manon Linschoten van Roze 50+, “mensen vinden herkenning bij elkaar”.

Roze loper, certificaat voor Roze zorg

Het Dr. Sarphatihuis is een van de Amsta-zorginstellingen met een Roze Loper. Dat is het certificaat voor zorginstellingen die aandacht besteden aan seksuele- en genderdiversiteit bij bewoners en professionals. Het is een initiatief van Roze 50+, het samenwerkingsverband van COC Nederland en ANBO. Inmiddels hebben in Nederland circa 150 zorginstellingen een Roze Loper, vooral in de randstad.

Minister De Jonge: “Ik denk dat het goed is dat meer huizen aandacht hebben voor dit onderwerp. Dus niet te snel denken bij ons zit het wel goed maar je goed afvragen: voelt iedereen zich hier écht thuis?”

Het programma Goedemorgen Nederland maakte een item over het bezoek van de minister, dat je HIER terug kunt kijken (vanaf ca. 7min30). Zorg en welzijnsinstellingen kunnen HIER een Roze Loper aanvragen.

[Bron: COC NL/Roze 50+ – Foto minister Hugo de Jonge (VWS) bezoekt de LHBTI-afdeling van het Dr. Sarphatihuis van Amsta in Amsterdam: Suzanne Blanchard]

El COC apoya a las personas LGBT - ¿Apoya usted al COC?