Volver a la vista general

Universidad de derechos humanos: una mujer transexual puede ir al baño de mujeres

Een transgender vrouw mag op school gewoon naar het vrouwentoilet. Dat oordeelde het College voor de Rechten van de Mens deze week, naar aanleiding van een klacht van de 21-jarige scholiere Alex-Jessica Ramcharan. Het COC juicht de uitspraak toe, net als Transgender Netwerk Nederland (TNN).

“Een belangrijke uitspraak en een grote steun in de rug voor transgender scholieren”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Transgender scholieren mogen gewoon zichzelf zijn op school, het toilet van hun keuze gebruiken, en ze weten nu zeker dat het Mensenrechtencollege aan hun kant staat. Ik roep alle scholen, bedrijven en instanties op om deze uitspraak te volgen.”

“Het is een prachtige overwinning voor Alex-Jessica, waarmee we haar van harte feliciteren”, aldus Oosenbrug. “Heel dapper dat ze deze kwestie als eerste transgender vrouw aan het Mensenrechtencollege voorlegde en zo de weg bereidt voor vele transgender personen na haar.”

Alex-Jessica leeft sinds 2018 als vrouw. Het Techniek College Rotterdam weigerde haar in maart 2019 de toegang tot het vrouwentoilet. Men wilde dat ze gebruik zou maken van het herentoilet.

Als Alex-Jessica daar niet mee akkoord gaat, bedenkt de school als oplossing een eenpersoons genderneutraal toilet. Discriminatie, vindt ze. “Ik identificeer me als vrouw, dus ik ben een vrouw”, zegt ze tegen NRC Handelsblad. Het genderneutrale toilet bevindt zich bovendien op een andere etage dan waar zij les heeft. Sindsdien gaat ze vaak pas thuis naar de wc.

Het Techniek College Rotterdam maakte hiermee een verboden onderscheid, zo maakte het College voor de Rechten van de Mens deze week bekend. Het mensenrechtencollege wijst erop dat volgens de wet ook onderscheid op grond van genderidentiteit en genderexpressie verboden is. Dat verbod op discriminatie wegens genderidentiteit en genderexpressie kwam vorig jaar tot stand op aandringen van TNN, COC en NNID door een wetsvoorstel van D66, PvdA en GroenLinks.

In NRC reageert ook Marjolein van den Brink, universitair docent recht en gender, op de uitspraak. Dat cis- en transvrouwen, of vrouwen en mannen, samen in één wc-ruimte onveilig zouden zijn – zoals het Techniek College lijkt te denken – is onzin volgens Van den Brink. “Uit onderzoek blijkt niet dat aparte wc’s veiliger zijn. Wie belet een man met foute bedoelingen een dames-wc binnen te wandelen? Het bevestigt bovendien het binaire denken. Homomannen kunnen zich ook onveilig voelen in de mannen-wc; steeds meer personen hebben een X in het paspoort.”

Alex-Jessica begint volgend jaar aan een nieuwe opleiding. Is ze bang voor herhaling? “Met dit oordeel op zak laat ik me dit geen tweede keer gebeuren”, zegt ze tegen NRC.

[Bron: COC NL – Foto: COC’s GSA en TNN]

El COC apoya a las personas LGBT - ¿Apoya usted al COC?