Volver a la vista general

IDAHOT Campaña Bandera Arco Iris Rosa 50+

Omdat er vanwege de coronacrisis geen bijeenkomsten gehouden mogen worden, organiseerde Roze 50+ – het samenwerkingsverband van ANBO en COC Nederland – een speciale IDAHOT-Regenboogvlaggenactie bij zorginstellingen en welzijnsorganisaties.

Zondag 17 mei was het Internationale Dag tegen Lesbo-/Homo-/Bi-/Trans-/Interseksefobie (IDAHOT), met dit jaar als thema ‘Spreek je uit!’. Dit jaar had om verschillende redenen een bijzonder karakter. Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Daarnaast zorgde de coronacrisis ervoor dat bijeenkomsten en evenementen, die jaarlijks op en rond IDAHOT plaatsvinden, helaas geannuleerd moesten worden.

Daarom initieerde Roze 50+ een speciale IDAHOT-Regenboogvlaggenactie. Via een mailing aan het netwerk van zorginstellingen en welzijnsorganisaties en een bericht op social media werd een oproep gedaan om juist op 17 mei de Regenboogvlag uit te hangen als symbool van zichtbaarheid en het je uit spreken. Roze 50+ bood hiervoor de benodigde Regenboogvlag aan.

Regenboogvlag bij Respectzorg – locatie Quintus in Den Haag

“Juist nu, in de tijd van social distance, is de zichtbaarheid van LHBTI’s extra belangrijk. Want juist in deze tijd kunnen (oudere) mensen uit onze community zich extra alleen voelen”, zegt Manon Linschoten, projectleider van Roze 50+. “Met de Regenboogvlaggenactie en de andere vormen van ondersteuning vanuit Roze 50+ proberen we onze community een hart onder de riem te steken. We spreken ons uit, zodat zoveel mogelijk LHBTI-ouderen zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.”

Ruim 20 zorginstellingen en welzijnsorganisaties maakten van het aanbod van Roze 50+ gebruik. Het betrof niet alleen Roze Loper-instellingen, ook een aantal organisaties die nog geen Roze Loper hebben, en een paar organisaties voor zorg aan mensen met een beperking.

Behalve organisaties hebben ook een groot aantal Roze 50+ ambassadeurs gehoor gegeven aan de oproep en thuis de Regenboogvlag opgehangen. Een aantal foto’s van wapperende Regenboogvlaggen staan op de Facebookpagina van Roze 50+.

[Bron: Roze 50+ – Foto brandbox: Regenboogvlag bij Libertas Leiden – woonzorgcentrum Rijn en Vliet]

El COC apoya a las personas LGBT - ¿Apoya usted al COC?