Volver a la vista general

Personas con discapacidad intelectual navegan durante el Pride Amsterdam

Mensen met een verstandelijke beperking varen op zaterdag 6 augustus mee met de ‘Onbeperkt Trots boot’ tijdens de Pride Amsterdam. De boot is een initiatief van veertien gehandicaptenzorgorganisaties, Zonder Stempel (de landelijke groep van het COC voor en door LHBTI personen met een lichte verstandelijke beperking) en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

My gender my pride

Het thema van Pride Amsterdam is My gender my pride. Een thema dat goed aansluit bij de deelname van de ‘Onbeperkt Trots boot’. Met de boot vragen de initiatiefnemers aandacht voor een grote groep onzichtbare LHBTI personen: mensen met een (verstandelijke) beperking. Die strijden vaak hun hele leven lang voor dubbele acceptatie. Ze willen ongeacht hun beperking gewoon méédoen en net als ieder ander en een betekenisvol leven leiden. Daarnaast vechten ze voor acceptatie van hun seksuele- en genderdiversiteit. Op de boot krijgen ze de aandacht die ze verdienen en laten ze zien dat hun trots van binnenuit komt, ongeacht hun beperking, gender, of seksuele oriëntatie. De boot is een plek waar LHBTI mensen met een beperking zichzelf en trots kunnen zijn. Een plek waar zij zich kunnen laten zien!

Trots op wie je bent

Richel Brunken vaart mee op de boot: “Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn, wie je ook bent. Met of zonder beperking. Je hoeft niet per se op een man of vrouw te vallen. Of gedwongen zijn tot een bepaald gender. Vanuit mijn cultuur werd het verplicht om als man met vrouwen te dansen en met hen een relatie aan te gaan. Daar heb ik voor mijn gevoel tot de dag van vandaag erg last van omdat ik dat niet wilde. Ik wilde als man mij gewoon vrouwelijk voelen, zonder dat ik een vrouw hoeft te zijn. Ik gun het iedereen om trots te zijn op wie die is. Dat laten we zien op de boot.”

Ook Nevin Teunissen vaart mee en is blij dat hij er dankzij Zonder Stempel niet alleen voor staat: “Ik wist niet dat wij bestonden! Je bent niet de enige met een beperking die LHBTI is, we zijn met meer!”

Over Zonder Stempel

Zonder Stempel is een project van COC Nederland voor LHBTI+ personen met een verstandelijke beperking. Samen met partners zorgt Zonder Stempel voor coaching, kennis, uitwisseling en ontmoeting voor en door LHBTI+ personen met een beperking. Dit doen we samen met ervaringsdeskundigen, de doelgroep zelf, onder het motto “niets over ons, zonder ons”. Dankzij Zonder Stempel staan LHBTI+ personen met een beperking er niet meer alleen voor!

Foto: Guus Buitink.