Volver a la vista general

Tres mil escuelas participan en el Purple Friday 2022

Op 9 december doet een recordaantal van bijna drieduizend scholen mee aan Paarse Vrijdag. Honderdduizenden scholieren, studenten en docenten in heel Nederland dragen dan paars en organiseren activiteiten om te vieren dat iedereen zichzelf mag zijn. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland.

Paarse Vrijdag wordt dit jaar gevierd op ruim 1700 basisscholen, 1000 middelbare scholen en mbo’s en op naar schatting 200 hbo- en universiteitslocaties. De gratis Paarse Vrijdagpakketten die het COC beschikbaar stelt voor middelbare scholen en mbo’s, waren in november al binnen enkele dagen uitverkocht.  

Behalve dat scholieren, studenten en docenten paars dragen, zelf allerlei activiteiten organiseren en de school versieren, organiseert COC dit jaar ook weer een aantal landelijke activiteiten.

Grote Paarse Vrijdag Spelshow

Zo is er voor de bovenbouw van de basisschool De Grote Paarse Vrijdag Spelshow. Deze educatieve, interactieve quiz gaat over thema’s als jezelf zijn, verliefdheid, vriendschap en familie. Scholieren en leerkrachten kunnen meedoen, en de quiz in klas via deze link samen kijken. De Spelshow wordt gepresenteerd door Ridder van Kooten (bekend van Kinderen voor Kinderen) en Mitch Wolterink (Koos en Moos).

Basisscholen doen dit jaar voor de derde keer mee aan Paarse Vrijdag. In 2020 deden vijfhonderd basisscholen mee, inmiddels zijn dat er ruim 1700.

Leerkrachten nemen op de basisschool het initiatief. ‘Een kind kan twee moeders hebben, je buurman kan op mannen vallen,’ zegt meester Joost, één van de leerkrachten die Paarse Vrijdag organiseert op een basisschool in Amsterdam, over zijn motivatie om mee te doen. ‘Het is belangrijk dat we staan voor de acceptatie en veiligheid van álle leerlingen.’

Talkshow voor middelbare scholieren

Voor de middelbare school en het mbo ontwikkelde het COC de Paarse Vrijdag Talkshow. In de show gaat influencer en presentatrice Lotte van Eijk (instagram: @Lovaeij) met scholieren in gesprek over thema’s als identiteit, queerness, gender, seksediversiteit en geloof. Een laagdrempelige manier om seksuele, gender- en seksediversiteit bespreekbaar te maken in de klas. De show kan je hier kijken.

Natuurlijk organiseren de middelbare scholieren van COC’s GSA Netwerk dit jaar zelf ook weer tal van andere activiteiten op hun middelbare school of mbo. Ook op hbo’s en universiteiten organiseren veel studenten activiteiten op Paarse Vrijdag. 

Hard nodig

Aandacht voor seksuele, gender- en seksediversiteit op school is nog altijd hard nodig. LHBTI+ scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en 14% van de scholen doet niets om LHBTI+ acceptatie te bevorderen, terwijl dat sinds 2012 verplicht is. Zelfmoordcijfers onder LHBTI+ jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld.

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door COC’s GSA Netwerk en met leerkrachten en scholieren. Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft om te zijn wie die is, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. GSA’s organiseren daarvoor activiteiten zoals Paarse Vrijdag, met steun van COC Nederland. Er zijn GSA’s op circa 80 procent van de middelbare scholen in Nederland. De eerste Paarse Vrijdag in Nederland werd door COC geinitieerd in 2010; toen deden er in totaal 150 scholen mee.