Foto: Los líderes de las listas durante el debate electoral del COC para 2021 - Foto: Gert van Tol
Volver a la vista general

Debate electoral del COC el viernes 27 de octubre por la noche

Op vrijdagavond 27 oktober gaan de landelijke politieke kopstukken in debat bij COC’s Regenboog Verkiezingsdebat 2023. De politici debatteren in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november over actuele lhbti+onderwerpenHet debat in de zaal is uitverkocht, maar je kunt nog wel in De Zwijger de livecast, of thuis online meekijken.

Un viento sombrío sopla hacia la comunidad arco iris. El tono en las redes sociales es cada vez más duro. Cada vez se denuncian más actos violentos, se arrebatan banderas arco iris, se ataca a drag queens y, si paseas de la mano, es probable que recibas reacciones desagradables. En la actualidad, Países Bajos ocupa el puesto 14 de los países europeos donde los derechos humanos de las personas lhbti+ están bien regulados. Y si eres negro y transexual, por ejemplo, o bi+ y refugiado, a menudo lo pasas aún peor.

¿Qué van a hacer los políticos de La Haya al respecto? ¿Van a crear escuelas donde todos puedan ser ellos mismos? ¿Van a prohibir los intentos de cambiar la orientación sexual o la identidad de género de las personas? ¿Qué harán por los lhbti+solicitantes de asilo?

Over dat soort zaken gaan de kopstukken in debat op 27 oktober. We voelen ze aan de tand over zaken als de mensenrechten van transgender personen, meerouderschapswetgeving en onvrijwillige en onnodige medische behandelingen van intersekse kinderen. En wat kan Nederland doen om de lhbti+beweging te steunen in landen waar onze mensenrechten met voeten getreden worden?

Deelnemers aan het debat zijn Sophie Hermans (fractievoorzitter, VVD), Jesse Klaver (fractievoorzitter, GroenLinks|PvdA), Rob Jetten (lijsttrekker, D66), Eline Vedder (nr. 2, CDA), Ines Kostić (nr. 2, Partij voor de Dieren) en Bastiaan Meijer (nr. 10, SP). De grote partijen in Kamer en peilingen zijn uitgenodigd. NSC, BBB en ChristenUnie hebben laten weten niet deel te nemen, PVV heeft niet gereageerd. Volt en Bij1 hebben schriftelijke input gegeven.

Behalve naar de verschillen tussen de partijen, zoeken we ook naar overeenkomsten. Om samen vooruitgang te boeken voor de lhbti+gemeenschap willen we weer een Regenboogakkoord sluiten, zoals eerder gebeurde bij de verkiezingen in 2012, 2017 en 2021. Die akkoorden resulteerden onder meer in verankering van onze rechten in de Grondwet, een verbod op discriminatie van trans en intersekse personen en aandacht voor respect en acceptatie op school.

Het debat vanuit Pakhuis de Zwijger wordt ingeleid door voorzitter Astrid Oosenbrug van COC Nederland en Debbie Helaha van COC Leiden. De presentatie is in handen van Floor Bremer, bekend als politiek verslaggever van o.a. RTL Nieuws.

Reserveer hier je gratis kaart voor toegang tot het debat op locatie (1 kaart per persoon) of de live feed online. Doe dat vandaag nog als je live bij het debat aanwezig wilt zijn, want eerdere edities waren steevast uitverkocht. Het debat vindt plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam op vrijdagavond 27 oktober, aanvang 20 uur, deur open 19u45.

Je kunt ook een livecast van het debat volgen op 27 oktober vanaf 20 uur. Daarvoor kun je ook hier reserveren (niet verplicht). Het debat later terugkijken kan natuurlijk ook.

Vanwege het grote aantal partijen dat meedoet aan de verkiezingen is ervoor gekozen om voor het debat de partijen uit te nodigen die, op grond van de peilingen en het huidige zetelaantal, na de verkiezingen naar verwachting de grootste verantwoordelijkheid dragen voor lhbti+emancipatiebeleid.

 

Er is bij dit debat een gebarentolk van Roze Gebaar aanwezig. 

OUTtv is mediapartner voor dit debat.

Foto: Lijsttrekkers tijdens COC’s verkiezingsdebat 2021 – Foto: Gert van Tol