Volver a la vista general

Congreso híbrido "Joven, Queer y Online" para profesionales

Swipe jij met ons voor inclusiviteit?

Ben jij bekend met game-romantiek of met dating-apps zoals Tinder/Grindr? Wil je weten hoe je jongeren kunt begeleiden in de online wereld, zodat ze hun seksualiteit digitaal kunnen ontdekken? Veilig en met plezier.

Tijdens dit congres word je verrast met nieuwe kennis, opfrismomenten én leer je je collega’s beter kennen. Deze dag staat volledig in het teken van preventie en bewustwording met betrekking tot (lhbt+) jongeren die zich bezighouden met online daten.

Waarom juist dit thema? 

Recente onderzoeken, zoals de lhbt-monitor 2022, hebben aangetoond dat lhbt-jongeren meer risico lopen op negatieve online ervaringen dan heteroseksuele jongeren. Daarom is het cruciaal dat we openhartige gesprekken voeren en bewustzijn creëren om de bescherming en veiligheid van deze jongeren te waarborgen.   

Een interactieve benadering 

Onze workshops en lezingen zijn ontworpen om een goede balans te creëren tussen het delen van waardevolle kennis en actieve deelname van deelnemers. De ene helft van de tijd wordt besteed aan boeiende discussies, inspirerende reflectiemomenten en praktische opdrachten, terwijl de andere helft wordt gevuld met kennisoverdracht. Het is een dynamische ervaring die je niet wilt missen! 

Tijdens dit congres leer je: 
  1. De online datingwereld van (lhbt+) jongeren beter begrijpen.
  2. Het gesprek aangaan met jongeren over online daten, wensen en grenzen, vooral bij lhbt+ jongeren. 
  3. De uitdagingen herkennen en weten hoe je hulp kunt inschakelen als (lhbt+) jongeren hun eigen of andermans grenzen overschrijden, en ook preventieve maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.
  4. Collega’s helpen om meer lhbt+ sensitief te handelen. 
  5. Leren van andere professionals over best practices.  

 

Er zijn slechts 100 beschikbare plekken, dus meld je hier nu aan!  

Programma  

Plenair programma 

Afiah Vijlbrief, socioloog met expertise in gender- en queer studies, is onze dagvoorzitter en deelt haar kennis op het gebied van diversiteit en inclusie. Joey Velberg opent het congres met een eigen verhaal over zijn ervaringen rondom online daten. Hij gaat in op de uitdagingen én kansen die het biedt voor lhbt+ mensen van kleur. Sarah Achahbar benadrukt in haar lezing de kracht van dialoog over online dating voor queer jongeren van kleur. Via een panelgesprek met professionals uit het publiek bespreekt ze vervolgens concrete oplossingen voor de werkomgeving.  

Na het hoofdprogramma – twee workshoprondes:   
  • Workshop A: behandelt online datingthema’s, met aandacht voor victim blaming en plegerschap, geleid door Romy Visser van EOKM Helpwanted / Offlimits.  
  • Workshop B: richt zich op welke vormen van toxiciteit de lhbt+ groep kan ervaren tijdens online gaming, hoe zij hiermee omgaan, welke maatregelen al worden genomen en welke verbeteringen nodig zijn. Onder leiding van Ouassima Belmoussi.  
  • Workshop C: gegeven door Sara Verlee van Bi+ Nederland, biedt inzicht in de ervaringen van bi+ mensen bij digitaal daten en hoe professionals hen kunnen ondersteunen.  
  • Workshop D: verzorgd door Javier Koole van Rutgers en Daphne Heijmering van COC Nederland, behandelt (ex)partnergeweld onder lhbt+ jongeren en biedt concrete tools voor lhbt+ sensitieve ondersteuning.  

Je hebt de keuze tussen workshop A of B, en workshop C of D. Dit komt doordat de eerste twee workshops meer gericht zijn op de digitale wereld, terwijl de andere twee workshops zich richten op de lhbt+ gemeenschap. Op deze manier kun je kennis opdoen in beide vakgebieden.  

Voor de mensen thuis: 

Na het plenair programma geeft Cindy de Koning een lezing speciaal gericht op veiligheid en justitieprofessionals. Ze gaat dieper in op vooroordelen, positieve mindset, het doorbreken van taboes en collegiale samenwerking om lhbt+ jongeren in online dating te beschermen 

Lees hier in detail het volledige programma  

Waarom mag je dit congres niet missen?  

Leer nieuwe vaardigheden om met jongeren in gesprek te gaan. Bovendien vinden wij het belangrijk dat je je eigen collega’s leert kennen. Hoe? Dat merk je ter plekke, maar begint al direct bij het netwerkspel tijdens de lunch. Wees niet bang voor ongemakkelijke spellen, prikkelende stellingen, real-life casussen, of verhalen over je werkomgeving. De verbinding is juist wat telt. En wij gaan je daarbij helpen.   

Én SKJ punten in behandeling  

Daarnaast hebben we 6 SKJ punten voor fysieke aanwezigheid en 2,5 SKJ voor online aanwezigheid aangevraagd. De aanvraag bij Registerplein is in behandeling.  

Meld je nu aan en bouw samen met ons aan een inclusieve, liefdevolle online gemeenschap. Laten we een positieve impact hebben op de levens van jongeren en die van onze collega’s. ?    

Met vriendelijke groeten,  

COC Nederland, Rutgers en Atria