
De Europese Commissie vaart zaterdag mee bij de Gay Pride, maar staat langs de kant als het gaat om het aanpakken van LHBT-mensenrechtenschendingen. Onacceptabel, schrijven Tanja Ineke en Philip Tijsma van het COC zaterdag in de online editie van de Volkskrant. Hieronder het volledige artikel.
Vandaag vaart de Canal Parade door de Amsterdamse grachten. De spetterende optocht van trotse lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) vormt het hoogtepunt van EuroPride 2016, de Europese editie van Gay Pride.
In Litouwen probeerde de lokale LHBT-beweging in 2013 ook om een Pride te organiseren, tegen alle verdrukking in. De grimmige sfeer werd gezet door de regering, die al weken van tevoren een volstrekt onschuldig reclamefilmpje verbood waarin aardige jongens en meiden vertellen dat ze naar de Pride gaan ‘omdat de liefde mooi is.’
Dat filmpje werd verboden met een beroep op de antihomowet die in Litouwen sinds 2009 van kracht is. Een discriminerende wet die in feite de LHBT-beweging monddood maakt, onder het voorwendsel dat Litouwse jongeren ‘beschermd’ moeten worden tegen ‘homoseksuele propaganda’. Een wet die erg lijkt op Poetins antihomowet en die bijvoorbeeld voorlichting op scholen onmogelijk maakt. Een antihomowet op EU-grondgebied.
Tot woede van de Litouwse LHBT-beweging heeft de Europese Commissie na zeven jaar nog vrijwel niets tegen die wet gedaan, terwijl Litouwen overduidelijk de Europese afspraken over mensenrechten schendt.
De Europese Commissie vaart vandaag voor het eerst mee in de Amsterdamse grachtenparade. Dat is een mooi gebaar. Maar het is onacceptabel dat de Commissie langs de kant staat terwijl EU-lidstaten de mensenrechten van LHBT’s met voeten treden.
De Litouwse antihomowet is helaas niet het enige voorbeeld. Polen weigert om het ‘homohuwelijk’ van een Pool met een andere EU-burger te erkennen, terwijl het daartoe wel verplicht is. De Poolse autoriteiten maakten het huwelijk van een Poolse man met zijn Spaanse vriend vorig jaar zelfs onmogelijk. In Hongarije uit premier Orbán bedreigingen aan het adres van de LHBT-beweging en treedt de politie zelden op tegen LHBT-discriminatie. Estland zou asielzoekers moeten opvangen die wegens hun seksuele identiteit worden vervolgd, maar weigert dat.
In geen van deze gevallen trad de Europese Commissie stevig op. De EU is niet alleen een economische unie maar ook een unie van gedeelde waarden, zegt vice-voorzitter Timmermans regelmatig. Het is daarom onbegrijpelijk dat zijn Europese Commissie een telecombedrijf dat de Europese concurrentieregels overtreedt een boete van tientallen miljoenen oplegt, maar een land dat LHBT-mensenrechten schendt onbestraft laat.
Daarom is onze oproep bij deze EuroPride: EU, kom in actie!
Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland & Philip Tijsma, voorzitter COC’s landelijke werkgroep politiek