Terug naar overzicht

Europees Hof wijst hoger beroep Britse weigerambtenaar af

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft besloten de klacht van de Britse weigerambtenaar Lilian Ladele niet in hoger beroep in behandeling te nemen. Dat maakte de zogenaamde Grote Kamer van het Europees Hof dinsdag 28 mei bekend. Eenzelfde besluit werd genomen over het hoger beroep in een andere Britse zaak waar homoseksualiteit een rol speelt.

Januari jl. besloot het Europese Hof al dat het vonnis van Britse rechters, die hadden ingestemd met het ontslag van de weigerambtenaar in de Londense deelgemeente Islington, niet in strijd was met het Europees Handvest voor de Rechten van de Mens (EVRM). Ladele besloot daarop in hoger beroep te gaan bij de Grote Kamer, maar die instantie heeft dat nu teruggewezen – daarmee is de kwestie juridisch volledig afgehandeld.

Ook het hoger beroep van Gary McFarlane werd door de Grote Kamer van het Europees Hof teruggewezen. McFarlane werd door zijn werkgever ontslagen, omdat hij als huwelijks- en relatietherapeut vanwege godsdienstige bezwaren geweigerd had een homoseksueel paar in behandeling te nemen.

[Bron: COC NL – Foto: EHRM]