Terug naar overzicht

Europese Conferentie LHBTIQ-ouderen in Amsterdam

Op 25 en 26 april wordt in Amsterdam de Europese conferentie ‘Focus on LGBTIQ+ Seniors: information and inspiration for more inclusion’ gehouden voor ‘roze’ ouderen, vrijwilligers, professionals en iedereen die met roze zorg en welzijn te maken heeft. De conferentie wordt georganiseerd door het Rainbow Cities Network, gemeente Amsterdam en Roze50+, het samenwerkingsverband van ANBO en COC Nederland, in samenwerking met IHLIA LGBT Heritage.

Op allerlei vlakken zijn ouderen die niet in het ‘heterohokje’ passen, of die transgender zijn en misschien ooit in transitie zijn gegaan, extra kwetsbaar. Zo is bekend dat lesbische, homoseksuele en biseksuele (LHB-)ouderen, op het moment dat ze bijvoorbeeld verhuizen naar een zorginstelling, vaak terug de kast in gaan. Juist ook ouderen hebben gedurende hun leven vaak lange periodes meegemaakt waarin ze zichzelf niet konden uitten zoals zij dat wilden. Eenzaamheid is een ander probleem waar ouderen in het algemeen, maar LHBTI+ ouderen in het bijzonder, veel mee te maken hebben. De urgentie van het delen en uitwisselen van informatie en inspiratie over LHBTI+ ouderen is dan ook duidelijk.

Informatie en inspiratie

Deze Europese conferentie wil een plek zijn waar kennisuitwisseling en elkaar inspireren centraal staan. Uniek aan deze conferentie is het haast overweldigende aanbod van good practices uit Europa en de belangstelling uit de hele wereld, van Hongarije tot Brazilië en Canada.

Op donderdag 25 april is er in Amsterdam een hele rits activiteiten rond het thema van de conferentie. Een eetclub, een seniorencafé, een stadswandeling over de homogeschiedenis in Amsterdam, zelfs line-dancing en een dansvoorstelling door LHBTI-ouderen staat op het programma. Deelnemers kunnen zelf hun programma samenstellen.

Op de vrijdag is dan de ‘daadwerkelijke’ conferentie met de plenaire sessies en deelsessies (inspiratiegroepen en workshops). Dagvoorzitter is Vivian Boelen en de opening van de conferentie wordt verricht door Mischa ten Bruggencate, voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel centrum Amsterdam, en Koen van Dijk, directeur van COC Nederland.

Zie voor de events op donderdag, het complete conferentieprogramma op vrijdag en een overzicht van de workshops van de vrijdagmiddagsessie van de conferentie.

EUROPESE CONFERENTIE – FOCUS on LGBTIQ+ SENIORS

  • Datum: donderdag 25 en vrijdag 26 april 2019
  • Locatie: Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143 te Amsterdam
  • Informatie en Aanmelding – [email protected]Facebook-evenement en voor aanmelding KLIK HIER

[Bron/Illustratie: Roze 50+, ANBO]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?