Terug naar overzicht

Europese Sportministers tegen Russische anti-homowet

19 Europese lidstaten hebben vandaag tijdens een bijeenkomst van Europese sportministers in  Vilnius, Litouwen een verklaring afgelegd tegen discriminatie en voor vrijheid van personen om voor hun opvattingen en seksuele gerichtheid uit te komen. Aanleiding is de commotie die in aanloop naar de Winterspelen (februari 2014, in het Russische Sotsji) is ontstaan over de anti-homowet van de Russische Federatie.

Minister Edith Schippers (Sport) maakt zich zorgen over de gevolgen van deze wet voor – in het bijzonder de Nederlandse – deelnemers, officials en supporters  bij de komende Winterspelen. Voorafgaand aan de informele Raad van Europese Sportminister in Vilnius heeft  Schippers dan ook steun gezocht bij overige lidstaten om hieraan expliciet aandacht te besteden tijdens de bijeenkomst in de Litouwse hoofdstad. Bij haar rondgang bleek dat 18 EU-lidstaten haar zorgen delen en ook zelf deze kwestie wilden aankaarten. Afgesproken werd dat de Finse minister van Sport namens de 19 landen een verklaring zou afleggen.

Die verklaring is vandaag afgelegd en kern daarvan is dat alle landen die deelnemen aan het organiseren van grote sportevenementen, zoals Olympische Spelen, Paralympische Spelen en Wereldkampioenschappen, worden opgeroepen het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) te respecteren. Verder worden de landen opgeroepen om in internationaal verband  te blijven opkomen voor non-discriminatie, vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering. Mensen hebben recht hierop, ongeacht  ras, kleur, sekse of seksuele voorkeur, taal, religie of (politieke) opvattingen. Deze rechten zijn universeel en ondeelbaar, aldus de 19 landen.

De 19 EU-lidstaten die de verklaring ondersteunen zijn: Oostenrijk, België, Cyprus, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Kroatië, Malta, Polen, Portugal, Slovenië, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Finland en Nederland. De landen hebben afgesproken de komende maanden te bezien welke vervolgstappen eventueel genomen moeten worden. De vandaag afgelegde verklaring heeft de nadrukkelijke steun van de Raad van Europa.

Schippers: “Sport moet een feest zijn voor iedereen, en dus ook voor homo’s. We hebben vandaag daarover een niet te negeren signaal afgegeven. Ik zal niet nalaten dat te blijven doen, zolang het nodig is.” Schippers herhaalde niets te zien in een boycot van Sotsji.

[Bron: Ministerie VWS – Foto minister Schippers: Rijksoverheid.nl]