Terug naar overzicht

Expo over bisschop Gijsen en het ontstaan van Roze Zaterdag

Op zondag 15 maart a.s. is de opening in het Centre Céramique in Maastricht van de tentoonstelling ‘Gijsen, flikker op!” – over de eerste Roze Zaterdag in Roermond in 1979, de rol van bisschop Gijsen daarin en de geschiedenis van de LHBT-emancipatie in (het katholieke) Limburg. Deze expositie wordt gehouden in het kader van Maastricht Colours You, waarvan het hoogtepunt de Roze Zaterdag op 20 juni 2015 in de Limburgse hoofdstad is.

In 1979 jaagt de Roermondse bisschop Joannes Gijsen heel progressief Nederland op de kast – en veel katholieken uit de kerk – met zijn oerconservatieve en dogmatische uitspraken over het ‘echte’ katholieke geloof. Gijsen is tegen de pil, tegen abortus, tegen echtscheiding, vóór het gezin en vooral heel erg tegen homoseksualiteit.

Een grote groep LHBT’s besluit te gaan demonstreren in de bisschopsstad Roermond tijdens het paasweekend. Na Witte Donderdag en Goede Vrijdag ontstaat daar op 14 april 1979 de eerste Roze Zaterdag – in Roermond was het toon gebruik om rond de Pasen de etalages roze te versieren in het winkelcentrum, wat inmiddels traditie is geworden tijdens een Roze Zaterdag.

Meer dan 4.000 mensen lopen mee, waaronder ook geestelijken en priesters. De spandoeken met uitspraken als ‘Gijsen, flikker op!’ en ‘Gijsen heeft de pik op ons’ zijn niet van de lucht. De solidariteit met de verguisde LHBT’s is groot en veel katholieken scharen zich achter het protest.  Er komen vele honderden steunbetuigingen uit het land: van de partijbesturen van de PvdA, PSP en CPN, van de katholieke VVD-leden en CDA Limburg, maar ook van privépersonen als Albert Mol, Liesbeth List en de Zangeres Zonder Naam.

Zonder de conservatieve bisschop was er dat jaar geen eerste Roze Zaterdag in Limburg geweest, die uiteindelijk mede aan de basis heeft gestaan aan de LHBT-emancipatie van in Nederland.

Maastricht Colours You - Roze Zaterdag Maastricht 2015 LOGO kleinOp 20 juni 2015 komt Roze Zaterdag voor de vierde keer naar Limburg. Deze keer onder de naam Maastricht Colours You. Voorafgaand aan dit grote feest presenteert Centre Céramique i.s.m. Maastricht Colours You/Roze Zaterdag 2015 Maastricht een tentoonstelling over het ontstaan van Roze Zaterdag en de LHBT-emancipatie in (het katholieke) Limburg.

 

‘GIJSEN, FLIKKER OP!’ 

Expositie over de bisschop en het ontstaan van Roze Zaterdag

Roze Zaterdag Roermond 1979 'Gijsen, Flikker Op!' - CC-Hans van Dijk KLEIN

De tentoonstelling ‘Gijsen, flikker op!’ vertelt verhalen over de LHBT-beweging en -emancipatie in Limburg toen en nu. Er zijn filmverslagen te zien, een speciaal door de Limburgse televisiezender L1 gemaakte documentaire, heel veel foto’s uit privéarchieven, interviews, verhalen van persoonlijk betrokkenen en originele steunbetuigingen van bekende Nederlanders en politici. Fotograaf Michel Vanderhoven maakte in opdracht van Centre Céramique een aantal portretten van de initiators van Roze Zaterdag.

Opening op: zondag 15 maart 2015 – vanaf 14.30 uur

Locatie: Centre Céramique – Avenue Céramique 50 te Maastricht

Dominee Gremdaat (Paul Haenen) komt preken en opent de tentoonstelling! Andere sprekers zijn:

  • Peter van Loon, directeur Anti Discriminatie Voorziening Limburg en initiator van de tentoonstelling;
  • Marianne Smitsmans,  wethouder maatschappelijke zorg en volksgezondheid van Roermond, de stad waar Roze Zaterdag begon.

Tejo Verstappen (zanger) en Johan de Haan (pianist) vertolken nummers van Robert Long.

Te tentoonstelling is te zien vanaf 17 maart t/m 21 juli 2015.

[Bron: Centre Céramique]

FOTO’s:

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!