Algemeen

Waar kan ik een vlag bestellen?

Dat kan via DVC: deel van de opbrengst gaat dan naar het COC!

Hoe gebruik je genderneutrale voornaamwoorden in het Nederlands?

Transgender Netwerk Nederland heeft hier een handig overzicht gemaakt.

Hijsen jullie ook de Progress vlag en waarom?

We beschouwen de Progress vlag als een verrijking van de vlaggen die de veelkleurigheid van onze gemeenschap verbeelden. Terecht vraagt de Progress vlag extra aandacht voor bijvoorbeeld zwarte LHBTI- en queer personen, LHBTI-personen van kleur en transgender personen. Want door een combinatie van discriminatievormen hebben juist zij vaak, nog meer dan anderen in onze gemeenschap, te maken met achterstelling. Bovendien leveren ze een belangrijke bijdrage aan onze gezamenlijke emancipatiestrijd. Het is mooi hoe de Progress vlag, met de vijf nieuwe kleuren in de vorm van een voorwaarts gerichte kop van een pijl, de focus legt op vooruitgang, inclusie en intersectionaliteit. De wereld is in constante verandering, deze vlag representeert die verandering en de vooruitgang waarnaar we samen moeten blijven streven.

Wij hijsen ook de Progress vlag. Hij hangt vrijwel dagelijks aan onze gevel, samen met bijvoorbeeld de intersekse vlag, de transgender vlag, de non-binaire, de lesbische en de bi+ vlag en de vele andere vlaggen die onze veelkleurige gemeenschap representeren. We vinden het belangrijk om de Progress vlag te hijsen omdat die vooruitgang, inclusiviteit en intersectionaliteit benadrukt.

Inside-out is voor het COC een belangrijk beginsel: gemeenschappen, activisten en individuen bepalen zélf wat er nodig is voor hun eigen emancipatieproces en welke beelden en symbolen daarbij horen. Dat geldt wat ons betreft ook voor het gebruik van vlaggen. We zijn ervan overtuigd dat vlaggen naast elkaar kunnen en moeten bestaan. Vooral omdat vlaggen elkaar ook inspireren en vervolgens weer leiden tot nieuwe versies waar meerdere gemeenschappen zich in herkennen. In lijn daarmee zien we bijvoorbeeld ook een doorontwikkeling van de Progress vlag waaraan de symbolen van de intersekse vlag zijn toegevoegd. Wij vinden dit een mooie ontwikkeling en zien de taak van het COC vooral als het zichtbaar maken van de diversiteit in vlaggen die belangrijk zijn voor onze gemeenschap.

Je kunt hier meer lezen over het gebruik en betekenis van de verschillende vlaggen: https://www.oneworld.nl/lezen/seks-gender/lhbti/wie-bepaalt-welke-pride-vlag-wordt-gehesen/. COC heeft hier ook op gereageerd en onze keuzes daarin uitgelegd.

Ik heb persoonlijk advies of hulp nodig.

We verwijzen voor hulp door naar COC’s Switchboard, onze hulp- en informatieservice voor de lhbti+-gemeenschap. Kijk hiervoor op www.switchboard.nl voor de openingstijden voor chat of telefoon of mail naar [email protected]

Ik wil iets leuks met jullie delen. Kan dat?

Dat kan! We krijgen wel veel berichten binnen via [email protected] en zullen alleen reageren als jouw bericht daar om vraagt. Anders nemen we jouw bericht voor kennisgeving aan. Dankjewel!

Willen jullie mijn bericht/oproep delen op social media?

Onze Facebookpagina gebruiken we primair voor het informeren van onze volgers over nieuws van het COC, onze samenwerkingspartners en voor actuele zaken. We delen dus geen andere berichten.

Staat je vraag er niet tussen?

We helpen je graag verder! Neem hier contact met ons op.