Retour à l'aperçu

Le réseau Gay-Straight Alliance lance le site gay-history.co.uk

Van Sodom tot Gaga

Op de site is informatie te vinden over een keur aan onderwerpen dat gerelateerd is aan homoseksualiteit en transgenders. Bijvoorbeeld over popsterren die LHBT zijn. Over homoseksualiteit en godsdienst en over de manier waarop homoseksuelen zich in verschillende culturen verenigden tot de huidige emancipatiebewegingen: van Sodom en Gomorra tot Lady Gaga.

Met de website wil COC’s Gay-Straight Alliance netwerk leerlingen aanmoedigen om LHBT-geschiedenis te gebruiken in hun schoolwerkstukken en presentaties. Ook ondersteunt de website docenten die het onderwerp in de les willen bespreken.

Volgens Geert-Jan Edelenbosch – projectleider Jongeren en Onderwijs van COC Nederland – is aandacht voor homoseksualiteit en transgenders op school hard nodig.

‘De helft van alle leerlingen vindt hun school niet veilig genoeg voor LHBT’s om uit de kast te komen. Scholen besteden zelf nauwelijks aandacht aan homoseksualiteit terwijl 81 procent van de leerlingen denkt dat voorlichting zou bijdragen aan meer tolerantie. Met deze site geven we jongeren en docenten informatie om het onderwerp zélf bespreekbaar te maken’.

Toegankelijke afspiegeling

‘We kiezen bewust niet voor een wetenschappelijke invalshoek, maar voor een toegankelijke afspiegeling van wat er op het gebied van homoseksualiteit en transgenders te vinden is op internet en in bibliotheken’, aldus projectmedewerker Gerrit Jan Wielinga. ‘We zijn daarbij ook de speelse en humoristische kant van het onderwerp niet uit het oog verloren’.

Een groot aantal links op de website biedt leerlingen aangrijpingspunten voor verder onderzoek naar LHBT-geschiedenis.

Homogeschiedenis.nl is een initiatief van het Gay-Straight Alliance (GSA) netwerk van COC Nederland. Dat bestaat uit clubjes van hetero- en LHBT-leerlingen en docenten (GSA’s) die willen dat hun school veilig is voor iedereen. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent. In Nederland zijn er zo’n 150 scholen met een GSA. Het GSA Netwerk wordt ondersteund door COC Nederland.

Het Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA) ondersteunt de website. Vooral in de maanden dat de meeste leerlingen hun schoolwerkstukken moeten schrijven worden zij overstelpt met vragen. Op deze manier kan het IHLIA leerlingen gemakkelijk doorverwijzen naar andere bronnen op het internet. Ook is er bij elk thema op homogeschiedenis.nl de mogelijkheid om een vraag aan de medewerkers van het IHLIA te stellen.

Zie: www.homogeschiedenis.nl.