Retour à l'aperçu

Enquête allemande sur un site catholique fondamentaliste

Kreuz.net bevat artikelen en opiniestukken waarin gepleit wordt voor de terugkeer naar de vroegere katholieke ‘waarden’.

Volgens de Duitse veiligheidsdienst, staan er op de site stukken die gekenmerkt worden door ‘homofobe, moslimvijandige en antisemitische uitingen’. Op Kreuz.net staan bijvoorbeeld bijdragen als ‘Homo’s zijn ziek en een gevaar voor de samenleving’.

‘Ik deel u mening dat ettelijke bijdrage op het weblog niet door de vrijheid van meningsuiting gedekt worden’, schrijft Heinz Fromm, de president van de veiligheidsdienst, in een antwoord op vragen van het Groene Bondsdaglid Volker Beck.

Veel van die uitingen zouden ook strafbaar zijn, maar vervolging daarvan is een probleem omdat auteurs veelal gebruik maken van schuilnamen. Bovendien is de website gevestigd op de Bahama’s en daar heeft de Duitse veiligheidsdienst niets te zeggen.

De Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland heeft Kreuz.net al herhaaldelijk veroordeeld, omdat de standpunten die ingenomen worden niet conform de katholieke leer zijn. ‘Het doel moet zijn om deze site zo snel mogelijk van het internet te verwijderen’, zegt een woordvoerder van de Duitse Bisschoppenconferentie.

Ook de Oostenrijkse Bisschoppenconferentie en de redactie van Radio Vaticano hebben zich al eerder gedistancieerd van het rechts-extremische Kreuz.net.