Retour à l'aperçu

Le secrétaire d'État Blokhuis veut entamer des discussions avec son parti sur le mariage ouvert

“Een gesprek binnen de partij over het homohuwelijk zou ik heel graag willen aangaan.” Dat zegt VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) in het EO-radioprogramma Dit is de Dag. “Mensen die verliefd zijn en houden van iemand van hetzelfde geslacht, hebben aan mij een goede bondgenoot.” De uitspraken zijn opmerkelijk, omdat het huwelijk voor paren van gelijk geslacht een gevoelige kwestie is binnen de ChristenUnie. Partijvoorzitter Piet Adema heeft inmiddels laten weten dit debat niet te willen voeren.

Op de vraag van EO-radiopresentator Tijs van der Brink of Blokhuis voorstander is van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht zegt hij: “Ik gun ze alle geluk, ja.”

Gevoelige kwestie

Het huwelijk voor paren van gelijk geslacht is een omstreden kwestie binnen de ChristenUnie. Het huwelijk kan volgens de christelijke partij op bijbelse gronden enkel opgevat worden als een verbintenis van man en vrouw.

De partij stemde daarom tegen de wettelijke invoering van zowel het geregistreerd partnerschap (1998) als het huwelijk voor paren van gelijk geslacht (2001). De ChristenUnie heeft ook altijd gepleit voor wettelijke bescherming van trouwambtenaren die weigeren mee te werken aan een huwelijk van een paar van gelijk geslacht.

Tussenstap

Op het partijcongres in november vorig jaar werd een amendement om het opengestelde huwelijk expliciet te noemen in de nieuwe beginselverklaring van de partij nog weggestemd – mede op aanraden van het partijbestuur.

Blokhuis zegt daarover: “Ik weet zeker dat het besluit op dat congres een tussenstap is en dat het een stap op weg is naar een andere formulering waar meer leden zich senang bij voelen en waar mensen die homoseksueel zijn zich gelukkig bij voelen.”

Geen enkele aanleiding

ChristenUnie-voorzitter Piet Adema heeft inmiddels laten weten dat er wat hem betreft ‘geen enkele aanleiding’ is om de tekst over het huwelijk in de beginselverklaring ter discussie te stellen.

Tegen het Reformatorisch Dagblad zegt Adema: “Kijk, Paul Blokhuis heeft als lid van de partij natuurlijk alle recht om te zeggen hoe hij over dit onderwerp denkt. Maar het partijbestuur is beslist niet van plan hierover opnieuw het debat te openen.”

[Bron: EO – Foto staatssecretaris Blokhuis: CC-Rijksoverheid]

Le COC soutient les personnes LGBT - Soutenez-vous le COC ?