Retour à l'aperçu

Accrochez le drapeau arc-en-ciel samedi !

Hang zaterdag de regenboogvlag uit en steun de LHBTI+ gemeenschap. Die oproep doen COC Eindhoven en regio, de twintig regionale COC-verenigingen en COC Nederland. De oproep is een reactie op de vele recente gevallen van geweld tegen de regenbooggemeenschap.

COC Eindhoven en regio hangt zaterdag 15 april om 12u30 (inloop vanaf 12uur) als eerste een nieuwe regenboogvlag aan de gevel. Daarbij is iedereen welkom, informatie vind je hier. De oude regenboogvlag werd zaterdag weggerukt door een groep van twintig hooligans. Die bedreigden de in het COC-pand aanwezige LHBTI+ jongeren, scholden ze uit en sloegen een vrijwilliger.

In een open brief roepen de twintig regionale COC-verenigingen en COC Nederland iedereen op om het voorbeeld van COC Eindhoven en regio te volgen en ook een regenboogvlag of andere LHBTI+ gemeenschapsvlag uit te hangen. De oproep is gericht aan gemeenten, provincies, voetbalclubs en ieder ander die z’n solidariteit met de regenbooggemeenschap wil tonen, of deel uitmaakt van de gemeenschap. Mensen kunnen een foto van hun vlag op de socials delen met als hashtag #SamenSterk.

‘Samen laten we zien dat liefde sterker is dan haat’, aldus de initiatiefnemers. ‘We steken LHBTI+ jongeren een hart onder de riem en tonen dat Nederland geweld tegen de regenbooggemeenschap niet pikt.’

Behalve dat een groep LHBTI+ jongeren in Eindhoven zaterdag werd aangevallen, werden ook de medewerkers van een Groningse dragshowbar en LHBTI+ café afgelopen zaterdagnacht mishandeld. Tijdens de voetbalwedstrijd PSV-Spakenburg en andere recente voetbalwedstrijden klonken homofobe spreekkoren zonder dat er werd ingegrepen.

‘Woorden van haat leiden tot daden van haat,’ stelt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug in een reactie. Ze verwijst naar de vele recente aanvallen op de regenbooggemeenschap van conservatieve influencers, Twitteraars, politici en anderen. ‘Als je zo tegen onze gemeenschap tekeer gaat, kun je op je vingers natellen dat dat ook tot fysiek geweld kan leiden. Dus kappen daarmee, het geweld moet stoppen!’

De Europese LHBTI+ organisatie ILGA Europe signaleerde onlangs een soortgelijke tendens in heel Europa, waarbij verbaal geweld tegen de LHBTI+ gemeenschap in veel landen leidt tot fysiek geweld.

COC-voorzitter Oosenbrug wil onder meer dat scholen mensen van jongs af aan bijbrengen dat je elkaar moet respecteren, ongeacht wie je bent en op wie je verliefd wordt. ‘Want jong geleerd is oud gedaan’, aldus Oosenbrug. Ook pleit het COC onder meer voor hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld en voor het stilleggen van voetbalwedstrijden bij homofobe spreekkoren.